“În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 de lei la angajat. Aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja alocat. Avem economii și se pot încadra aceste cheltuieli. În jur de un milion de oameni vor fi vizați”, a declarat ministrul Muncii la finalul ședinței de guvern, precizând că măsura se aplică de la 1 august. Acesta a explicat că “este vorba de acordarea unei pătrimi din diferența existentă în plată și nivelul salarial la care ar fi trebuit să fi ajuns în 2022”.

La începutul ședinței de guvern, Nicolae Ciucă a susținut că este o majorare “în concordanță cu disponibilitatea bugetară și în conformitate cu discuțiile pe care le-am avut cu partenerii sociali, ca urmare a deciziei luate în coaliție”. 

Într-o precizare emisă joi seara, Marius Budăi a adăugat că impactul bugetar al acestei măsuri va fi de două miliarde de lei până la final de an, însă susține că nu este nevoie de o nouă rectificare bugetară și “ne încadrăm în cheltuielile deja aprobate”. Reamintim, inițial guvernul intenționa să majoreaze cu până la 50% salariile anumitor categorii de bugetari, însă Consiliul Economic și Social a atenționat că măsura ar fi discriminatorie.

Guvernul a mai aprobat vineri o altă ordonanță, ce prevede acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil, nu doar la primul: “S-a extins totodată categoria de lucrători care beneficiază de acest drept și am majorat și perioada de acordare. Tații care au și cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal. Tații care nu au cursuri de puericultură vor avea 10 zile de concediu, în loc de 5”, a mai adăugat ministrul Budăi la finalul ședinței de guvern.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday