Anunțul privind adoptarea proiectului de lege pentru desființarea Secției Speciale a fost făcut de prim-ministrul Florin Cîțu, după ședința de guvern de astăzi.

Ulterior, ministrul Justiției a detaliat unele dintre motivele pentru desființarea Secției: “Fostul procuror-șef DNA a fost supus unui control judiciar nelegal, ceea ce ar fi avut repercusiuni asupra parcursului profesional. Pe numele fostului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene (Frans Timmermans) a fost deschis un dosar abuziv. O minoră a fost oprită să meargă la părinții adoptivi din străinătate. Renunțări la căi de atac în dosare în care erau implicați politicieni sau oameni de afaceri importanți la acea vreme“.

Potrivit proiectul, după desființare, atribuțiile Secției vor fi transferate parchetelor și procurorului general al Parchetului. Dosarele aflate în curs de soluționare la nivelul Secției vor fi transmise parchetelor competente, potrivit legii. Soluțiile de clasare, de renunțare la urmărirea penală și de trimitere în judecată dispuse de procurorii Secției, care nu au făcut obiectul controlului ierarhic anterior intrării în vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desființării Secției controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Principalele declarații:

Florin Cîțu:

  • Am adoptat proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. E o promisiune de campanie
  • Detaliile vor fi prezentate de ministrul Justiție. Să ne amintim că CSM a dat aviz negativ la înființarea SIIJ, dar tot CSM a dat și acum aviz negativ.

Vicepremierul Dan Barna:

  • Nu e o surpriză ca s-a adoptat legea pentru desființarea SIIJ. Azi ne îndeplinim un nou obiectiv al coaliției și confirmăm mandatul reformist. E o decizie importantă pentru a ridica mecanismul MCV. Decizia e o îndepărtare de la moștenirea guvernelor PSD – Liviu Dragnea și un prim pas pentru repararea legilor justiției. Îl felicit pe ministrul Justiției că a rămas ferm în privința legii. Sunt convins că va trece și de parlament.

Ministrul Justiție:

  • Desființarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, Iordache, Șerban și Nicolicea, sub oblăduirea lui Dragnea, gândeau înființarea secției. Au motivat că se impune înființarea sa, în trei rânduri. Noi am motivat în multe pagini de ce trebuie desființată. Dar justiția nu începe sau se termină cu SIIJ, dar era o chestiune din programul de guvernare, importantă pentru ridicarea MCV. Toate instituțiile au spus, prin rapoartele MCV, că reprezintă un regres. La acel moment, CSM a spus foarte clar că nu se impunea înființarea SIIJ, și a dat aviz negativ, a spus că nu e normal să fie o categorie întreagă profesională supusă acestor reguli personale.
  • Procurorii din cadrul SIIJ puteau să infirme aceste semnale de alarmă, însă ce s-a întâmplat ulterior a fost un bilanț rușinos. Această anomalie, care a încălcat principii, a adus multe probleme. Câteva dintre ele: magistrații care au început anchete împotriva unor politicieni puternici sau au exprimat puncte de vedere când s-au modificat Codurile și legile justiției, au fost chemați rând pe rând la această Secție. 
  • Fostul procuror-șef DNA a fost supus unui control judiciar nelegal, ceea ce ar fi avut repercusiuni asupra parcursului profesional. O minoră a fost oprită să meargă la părinții adoptivi din străinătate. Renunțări la căi de atac în dosare în care erau implicați politicieni sau oameni de afaceri importanți la acea vreme. Se mai adaugă o ineficiență crasă, în aproape trei ani de zile: s-au adunat aproape trei mii de dosare nesoluționate. Se formulează câte două rechizitorii pe an, niciun dosar care are în vedere fapte penale ale magistraților nu a fost trimis în instanță, de parcă odată cu înființarea SIIJ, s-au terminat faptele de corupție aici.

Reamintim că Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ proiectului care prevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, în timp ce Consiliul Legislativ, condus de fostul deputat PSD Florin Iordache a avizat pozitiv proiectul de lege.

Înființată de fostul deputat PSD, Florin Iordache, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit operațională la data de 23 octombrie 2018 și a provocat mai multe controverse în cei doi ani de activitate. Două dintre dosare instrumentare au avut-o ca protagonistă pe Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, fosta șefă DNA, care nu a fost trimisă în judecată de SIIJ.

LG

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday