Potrivit unui comunicat de presă al Ifo Institute, în ceea ce privește construcțiile de clădiri, proporția companiilor afectate a fost de 11,5% în iunie. În mai, această cifră a fost chiar mai mare, de 13,4%. În construcțiile civile, cifra a fost de 9,0%, în creștere față de 8,8% în mai. 

Amploarea este similară cu ceea ce s-a întâmplat în timpul șocului provocat de coronavirus din primăvara anului 2020. De data aceasta, vedem anulări deosebit de frecvente în construcțiile rezidențiale”, a declarat cercetătorul Felix Leiss, de la Ifo.

Materialele sunt încă insuficiente în multe locuri. În iunie, 47,1% dintre companiile de construcții au raportat blocaje în aprovizionare, în scădere față de la 56,6% în luna precedentă. În sectorul construcțiilor civile, proporția a scăzut la 39,7%, după ce în mai, a fost de 44,8%. 

Aceste blocaje se reduc, dar foarte lent. Între timp, penuria duce la creșterea rapidă a prețurilor. Prețurile deja ridicate ale energiei cresc în continuare, de asemenea, prețurile pentru multe materiale de construcție”, adaugă Leiss. 

În medie, respondenții la sondaj se așteaptă ca blocajele să dureze aproape încă nouă luni. “Companiile sunt nevoite să transmită clienților prețurile mai mari la materiale și combustibil, ceea ce duce la o creștere suplimentară a prețurilor la construcții. Dar dezvoltatorii trebuie să se confrunte și cu dobânzi mai mari. În construcții rezidentiale, acest lucru este agravat de incertitudinea cu privire la posibilitățile viitoare de subvenție. Rezultatul este că multe proiecte sunt regândite”.

Sursă: Ifo Institute.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday