UPDATE: Parlamentul german a adoptat actul normativ care conferă Guvernului Merkel puteri sporite de legiferare prin decrete a măsurilor împotriva coronavirusului. 415 parlamentari au votat „pentru”, 236 „împotrivă”, iar opt s-au abținut.

UPDATE: Poliția germană a folosit tunuri cu apă și spray cu piper pentru a dispersa miile de protestatari, după ce aceștia au aruncat cu sticle și au lansat bombe de fum asupra forțelor de ordine. Nouă polițiști au fost răniți și 190 de persoane au fost reținute, relatează Reuters.

Câteva mii de oameni ”înarmați” cu cratițe și fluiere s-au adunat în centrul Berlinului pentru a protesta împotriva planurilor Guvernului Merkel de a-și conferi puteri suplimentare pentru a putea impune restricții menite să prevină răspândirea coronavirusului.

Camerele inferioare și superioare ale parlamentului din Germania urmează să adopte azi o serie de acte normative care ar permite guvernului să impună restricții pentru a limita numărul infectărilor cu coronavirus. Printre acestea, limitarea contactului social, obligativitatea purtării măștii, restricționarea consumului de alcool în public, închiderea magazinelor și suspendarea evenimentelor sportive.

Deși majoritatea cetățenilor acceptă restricțiile impuse, criticii spun că legea conferă guvernului prea multă putere și pune în pericol drepturile civile ale cetățenilor fără aprobarea parlamentului.

Alternativa de extremă dreapta pentru Germania (AfD) a comparat-o chiar cu Legea de abilitare din 1933 care a pregătit calea dictaturii naziste a lui Hitler.

Protestatarii nu purtau măști și nu respectau distanța socială. Polițiștii au format un cordon pentru a opri manifestanții să se apropie prea mult de clădirea parlamentului, dorind să evite repetarea incidentului din august când, în timpul manifestației, protestatarii au luat cu asalt treptele clădirii parlamentului, unii dintre ei fluturând steagul Reichsflagge de extremă dreapta.

Imaginile au făcut înconjurul lumii și au fost condamnate de lideri politici germani.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a fost apreciată la nivel mondial pentru că a menținut ratele de infecție și de deces sub cele ale țărilor vecine în primul val al pandemiei.

Miercuri, Institutul Robert Koch a raportat 17.561 de noi cazuri, bilanțul total urcând la 833.307 și 13.119 de decese.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday