Thomas Mertens, șeful comisiei germane de vaccinare, a declarat că “vor fi actualizate recomandările foarte curând”, referindu-se la decizia aflată în vigoare în prezent de a permite administrarea serului doar celor cu vârste sub 65 de ani.

Declarațiile sale vin pe măsură ce stocurile de vaccin AstraZeneca rămân nefolosite în Europa, pe fondul îndoielilor cu privire la eficacitatea serului. Aceste îndoieli sunt răspândite în special în rândul populațiilor din Germania, Franța și Italia. Până sâmbătă, Germania a administrat doar 363.645 din peste un milion de doze, procentul fiind de doar 25%. Oficialii regionali din domeniul sănătății au declarat că mii de oameni nu s-au prezentat la programări după ce au aflat că vor primi o doză de AstraZeneca. Franța a administrat 21% din 1,1 milioane de doze.

“Noi nu am criticat niciodată vaccinul AstraZeneca. Am spus doar că setul de date pentru grupul de vârstă peste 65 de ani nu a fost bun sau nu a fost adecvat la momentul în care se luase decizia”, a declarat Mertens, adăugând că punctul de vedere al Comisiei privind vaccinul s-a îmbunătățit “în lumina noilor date”. El a vorbit despre un nou studiu din Scoția care arată că vaccinarea cu AstraZeneca a redus șansa de spitalizare de la patru la șase săptămâni după vaccinare cu 94%, după o singură doză.

Totodată, cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron au încercat să redea încrederea publicului în vaccin. După ce în ianuarie a spus că vaccinul este „cvasi-ineficient”, Macron a spus vineri că îl va face dacă i se va oferi.

Între timp, tot mai mulți politicieni germani solicită autorităților centrale să-și relaxeze regulile stricte cu privire la cine se califică pentru vaccinare. Premierul landului Baden-Württemberg a cerut o astfel de regândire a priorităților de vaccinare: “Nu ne putem permite ca vaccinul să fie neutilizat deoarece unii dintre cei care au dreptul la el îl resping”.

Și în România, Valeriu Gheorghiță a anunțat că autoritățile iau în calcul creșterea pragului de vârstă până la care se poate administrat serul AstraZeneca, sau eliminarea acestui prag: ”Săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi către Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.  Avem în vedere fie creşterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sursa: Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday