Germania. Cu o lună înainte de alegerile generale, partidul Angelei Merkel (CDU) scade la un minim istoric în sondaje și este ajuns din urmă de social-democrați (SPD).

Potrivit ultimului sondaj al Institutului INSA, comandat și publicat de “Bild am Sonntag”, CDU și SPD sunt acum la egalitate la 22% din opțiunile de vot, după ce CDU a mai pierdut 2%, procente transferate social-democraților, în ultimele două săptămâni.

Verzii sunt a treia forță politică, cu 17% din opțiuni, FDP (un partid liberal, dar mai progresist decât CDU) a atins 13%, AfD (extrema dreaptă) este la 12%, în timp ce Die Linke (extrema stângă, un partid dominat de foști comuniști est-germani) are 7%.

Polls of Polls, o medie a sondajelor realizate pe ultimele două săptămâni publicat de Politico, îi indică în continuare pe cei de la CDU/CSU la 24%, SPD la 20%, iar Verzii la 18%, dar acest lucru se poate schimba în săptămâna următoare.

Potrivit Bloomberg, recuperarea SPD și pierderea suferită de CDU, sunt puse pe seama faptului că Armin Laschet, cancelarul proiectat al CDU/CSU ca urmaș al Angelei Merkel, este mai puțin cunoscut publicului german decât social-democratul Olaf Scholz, actual ministru de Finanțe în cabinetul de coaliție al lui Merkel. Annalena Baerbock, cancelarul proiectat al Verzilor, continuă să piardă teren în opțiunile de vot ale publicului german, după ce în mai partidul acesteia reușise să ajungă (dar pentru scurt timp) la 25%, peste CDU.

În urma publicării ultimelor sondaje, Angela Merkel a decis sâmbătă să intre ea însăși în campanie, pentru susținerea lui Armin Laschet și a cerut tuturor membrilor CDU/CSU să facă același lucru.

Teoretic, de acum nici CDU nici social-democrații nu mai pot prelua guvernarea unul fără celălalt (alianța dintre stânga și dreapta poartă numele în Germania de Marea Coaliție) decât într-o singură variantă – alături de Partidul Verzilor și de FDP. De altfel socialiștii au mai fost asociați cu verzii la guvernare, între 1998 și 2005, în cele două cabinete Schröder.

Dar observatorii vieții politice spun că oricare dintre scorurile primelor trei partide din Germania poate fi răsturnat în luna rămasă până la alegerile federale (pe 26 septembrie) și oricare dintre cei trei lideri poate deveni cancelar, în urma negocierilor care este posibil să dureze mai multe luni.

Surse alternative: Bloomberg, Politico, The Guardian

Folosim cookies