Presa germană descrie decizia ca fiind una istorică, în condițiile în care oficiali de la Berlin s-au poziționat de numeroase ori împotriva trimiterii de armament greu către Ucraina. Atât coaliția de guvernare, cât și cel mai mare partid de opoziție CDU, au agreat că ajutorul militar trebuie să continue și să fie accelerat oriunde este nevoie, astfel că rezoluția a trecut cu 586 de voturi ”pentru”, 100 ”împotrivă” și șapte abțineri.

Partidul de extremă-stângă AfD s-a opus, considerând că ”așa va fi prelungit războiul și noi am putea ajunge parte într-un război nuclear”. Cancelarul Olaf Scholz a fost criticat pentru faptul că a plecat într-o vizită oficială în Japonia, chiar în timp ce Bundestagul vota furnizarea de armament greu. De la Tokyo, Scholz a afirmat că o armată germană puternică este necesară pentru a descuraja un atac din partea Rusiei și l-a criticat pe Putin pentru că ”s-a agățat de ideea unei păci impuse în Ucraina”.

Bundestagul a mai aprobat și desfășurarea mai multor militari germani în țările NATO de pe Flancul Estic, pentru a consolida poziția Alianței. Germania încurajează soldații ruși să depună armele și să ceară azil în orice țară a UE.

În urmă cu două zile, guvernul german a decis să trimită Ucrainei blindate antiaeriene de tip Gepard, echipate cu două tunuri automate și cu radar. Deși a fost dat în folosință în anii 70, a fost îmbunătățit constant cu sisteme electronice de ultimă generație.

Surse alternative: DW, Reuters

Sursa foto:  | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday