Germania. Autoritățile au deschis o anchetă penală împotriva unul medic care a dezvoltat și produs un vaccin împotriva coronavirusului în laboratorul său, administrându-l apoi în mod neautorizat unui număr de 100 de voluntari.

Tabloidul Der Spiegel, cel mai citit ziar din Germania, i-a oferit lui Winfried Stöcker, medic și antreprenor din orașul nordic Lübeck, destul de multă publicitate acum un an, imediat după debutul pandemiei. Acesta este prezentat ca un inventator de geniu care a dezvoltat un vaccin eficient împotriva coronavirusului în laboratorul său privat.

Ulterior el a vaccinat aproximativ 100 de voluntari, inclusiv pe el însuși, și susține că vaccinul nu a prezentat efecte secundare, iar eficiența sa aparentă ar fi de 97%. De asemenea, medicul respectiv spune că vaccinul său ar putea fi ușor produs în cantități mari. Dar lumea medicală germană nu a reacționat deloc bine la aceste știri, iar autoritățile au deschis o investigație penală împotriva inventatorului respectiv. Experții medicali explică faptul că Stöcker a sărit pur și simplu nenumărați pași obligatorii pentru siguranța pacienților.

O analiză Deutsche Welle explică problema modului în care a procedat medicul german și de ce acesta poate ajunge într-adevăr după gratii:

  • Stöcker nu a prezentat nicio informație privind aprobarea, protocolul de studiu și validarea preclinică înainte de administrarea vaccinului. Aprobarea tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor, este un proces complicat și de lungă durată. După teste de laborator pe culturi celulare, acesta include apoi teste toxicologice pe animale.
  • Pentru trecerea la faza următoare, studiile clinice pe oameni, este nevoie de aprobarea de către autoritatea de reglementare responsabilă.
  • Un principiu științific de bază pe care Stöcker l-a încălcat este excluderea de la testare a celor care au lucrat la medicamentul respectiv, pentru că aceștia pot fi subiectivi și pot ascunde eventuale efecte necunoscute. Spre exemplu, nici inventatorii vaccinului BioNTech-Pfizer nu au primit ei înșiși vaccinul în faza de testare. Stöcker, pe de altă parte, s-a lăudat nu numai că și-a administrat lui însuși serul, dar și că și-a vaccinat și familia.
  • Verificarea eventualelor contaminări ale unui vaccin cu virusuri sau micoplasme este importantă. Antigenele din vaccin sunt produse în laborator, de obicei dintr-un virus. Dacă linia celulară conține retrovirusuri, există riscul ca vaccinul să poată provoca ulterior alte boli, inclusiv cancer.
  • Informațiile despre aditivi, așa-numiții adjuvanți din vaccin sunt extrem de importante, dar raportul lui Stöcker este sumar în această privință.
  • Eficiența de 97% nu poate fi dovedită, iar un eventual studiu (dar nu a fost publicat niciunul) nu se face pe 100 de oameni ci pe mai multe zeci de mii de oameni. Stöcker a prezentat doar teste serologice care arată că cei injectați au anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.
  • Eficacitatea efectivă – adică, câte dintre persoanele vaccinate au fost infectate cu COVID-19 într-o perioadă dată după vaccinare este comparată cu un grup placebo, în care o parte dintre participanții la studiu sunt inoculați, dar nu cu vaccinul ci cu o substanță obișnuită, așa cum ar fi serul fiziologic, dar fără ca ei să știe acest lucru.

Analiza completă pe DW

Sursă alternativă: Spiegel TV

Folosim cookies