Potrivit unei informări transmise către bursă a companiei canadiene Gabriel Resources, cererea și înscrierea ulterioară a sitului de la Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO “sunt în mod fundamental în contradicție cu obligațiile României în temeiul tratatelor sale de investiții în legătură cu investițiile companiei Gabriel, iar aceste acte, împreună cu alte măsuri luate de România, demonstrează în continuare decizia politică a României de a nu permite desfășurarea proiectului”.

În urma deciziei de azi, la Roșia Montană nu mai poate continua proiectul controversat de exploatare condus de Gabriel Resources, sau, cel puțin, nu în zona protejată, care include galeriile romane, dar nu întreaga zonă a localității Roșia Montană. În februarie 2020, guvernul român a reactivat procedura de listare a peisajului cultural minier Roșia Montană ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, inițiativă care a fost începută încă din februarie 2016, dar ulterior amânată, tot la cererea guvernului român, în așteptarea finalizării cererii de arbitraj la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID), formulată de Gabriel Resources împotriva României. Compania amintește că “a îndemnat ferm guvernul român să nu urmeze înscrierea în Patrimoniul UNESCO, pentru a păstra posibilitatea unei eventuale soluții pe cale amiabilă a litigiului de arbitraj”, iar acțiunile autorităților române “subminează în mod material această posibilitate”.

Compania afirmă că “cererea de includere în Patrimoniul UNESCO a întâmpinat o puternică opoziție din partea comunităților locale din jurul Roșiei Montane, fapt care a fost recunoscut public de miniștrii guvernului român. Mai mult, o astfel de măsură este fundamental incompatibilă cu drepturile pe care grupul Gabriel le-a dobândit pentru a dezvolta proiectul și pentru aplicarea unei licențe miniere de exploatare. Aceste acte, promovate de guvernul României, ignoră deciziile existente și valabile ale Ministerului Culturii din România, care elimină marea majoritate a statutului zonei proiectului ca sit arheologic protejat și permite curățarea zonei pentru demararea activităților miniere”.

Gabriel Resources susține că proiectul său cuprindea o “dezvoltare minieră atent planificată, durabilă și modernă”, care ar fi fost “cea mai bună modalitate de a proteja moștenirea culturală semnificativă a zonei Roșia Montană și de a curăța vasta poluare a mediului care asediază peisajul, o consecință a exploatării miniere istorice nereglementate” și “ar fi generat mii de locuri de muncă atât de necesare

Companiei Gabriel Resorces a fost special creată pentru explorarea aurului și argintului de la Roșia Montană, unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa. După blocarea exploatării, compania cere peste 4 miliarde de euro despăgubiri.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday