În topul fraudelor sunt îngrijotorii din sistemul de asistență socială, mai exact cei care au grijă de bătrâni. În regiunea Marsilia, de exemplu, 16% dintre cele 5.200 de îngrijitoare câștigau în 2018 peste 150 de mii de euro pe an. Cel mai bine plătită asistentă medicală avea un salariu de peste un milion de euro pe an, în vreme ce altă îngrijitoare din Martinica – insulă teritoriu francez – a avut venituri de peste 1,26 milioane de euro. La verificare, una dintre îngrijitoare a recunoscut că a facturat deplasări fictive la domiciliul persoanelor îngrijite de peste 350 de mii de euro, pentru a le deconta din fondul sistemului public. Altă situație: un asistent a înregistrat facturi care, în teorie, contabilizează 34 de ore de muncă pe zi. 

Dar fraudele sunt atât de răspândite încât în sistemul oficial sunt înscriși oficial 75,2 milioane de beneficiari, însă țara are o populație de numai 67 de milioane.

Curtea de Conturi franceză estimează că fondurile destinate ajutorului de șomaj au fost fraudate cu 212 milioane de euro, o sumă de patru ori mai mare decât frauda estimată acum zece ani. Fondurile pentru sănătate au fost delapidate cu peste 287 de euro (dublu față de 2010), în vreme ce pentru celelalte beneficii sociale, s-au efectuat cheltuieli ilegale în valoare de 324 de milioane de euro (triplu față de acum 10 ani). Acestea sunt doar tranzacțiile identificate de Curtea de Conturi.

Raportul Curții admite faptul că doar o mică parte din fraudele aduse sistemului de asigurări sociale sunt depistate, iar prejudiciul total estimat de unii oficiali ar putea ajunge la 14 miliarde de euro pe an.

Sursa: The Times

Foto: Isaiah Bekkers/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday