Temperaturile au scăzut până la -7 grade Celsius, iar viticultorii francezi au aprins un soi de torțe în podgorii, în încercarea de a le proteja de îngheț. Dar încălzitoarele (alimentate cu parafină) costă destul de mult, așa că nu au putut fi protejate decât viile care produc vinul cel mai scump. Estimarea asociațiilor de viticultori este că între 90 și 95% dintre mugurii și florile din podgorii și livezile de fructe au fost afectate, iar guvernul francez ia în calcul declararea stării de calamitate agricolă.

Julien Denormandie, ministrul agriculturii, a declarat că va fi mobilizat sprijin financiar pentru fermieri. “Aceasta este o situație complet excepțională. Pierderile sunt substanțiale”, a spus el la Radio Franceinfo.


Aproximativ jumătate din vița de vie din Burgundia a fost compromisă, dar cea mai gravă situație este la nord, în Chablis, unde viticultorii estimează că 95% din recolta potențială va fi pierdută.

Chiar și Bordeaux-ul din sud-vestul Franței a fost afectat de înghețuri, iar impactul a fost deosebit de sever, deoarece a venit după câteva zile de vreme călduroasă în care plantele au înflorit.

Potrivit Financial Times, înghețurile târzii nu sunt un fenomen fără precedent, dar mulți fermieri francezi dau vina pe încălzirea globală pentru dereglarea climei din ultimii ani, și care se manifestă inclusiv prin secete sau inundații. Iernile mai scurte, temperaturile mai ridicate de vară și coacerea mai rapidă schimbă caracterul vinurilor franțuzești, iar strugurii sunt acum recoltați cu trei săptămâni mai devreme decât erau recoltați cu doar câteva decenii în urmă.

Temperaturile au scăzut și sub zero în nordul Italiei, după săptămâni de soare și vreme caldă.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday