La cinci ani de la atentatul terorist din redacția săptămânalului umoristic, pe coperta numărului pregătit să apară miercuri, cu o zi înainte de proces, editorul Laurent Sourisseau va scrie: „Nu ne plecăm capetele, nu renunțăm niciodată.” 

Pe 7 ianuarie 2015, doi islamiști înarmați au intrat cu forța în clădirea din Paris în care revista își are sediul. Au omorât 12 persoane la întâmplare, între care patru caricaturiști, ca răspuns la publicarea unor caricaturi cu Profetul. În orele care au urmat cei doi atacatori, plus un al treilea, care i-a ajutat, au mai ucis încă cinci persoane, înainte de a fi împușcați mortal de forțele speciale.

Dar complotul din spatele atacului s-a dovedit a fi mult mai larg. Miercuri, 14 persoane, presupuși complici ai celor trei, vor ajunge în fața judecătorilor.

Desenele, unele dintre ele considerate ofensatoare la adresa tuturor musulmanilor, încă stârnesc controverse legate de limita dintre libertatea de exprimare și respectul față de cultura islamică, în care este interzisă reprezentarea grafică sub orice formă a Profetului Mahomed. Caricaturile au început să fie publicate încă din 2006, de către un ziar danez, după care au apărut în Charlie Hebdo. În 2007, un tribunal francez a respins acuzațiile de „incitare la ură împotriva musulmanilor”, formulate de un grup de islamiști, care au încercat să blocheze această practică.

Consiliul francez al Crezului Musulman a scris pe Twitter: „Dreptul de a face caricaturi, precum și dreptul de a ne exprima dezacordul față de ele sunt garantate. Dar nimic nu scuză violența”.

Surse: Reuters, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday