În cadrul dezbaterii privind situația statului de drept din România în ședința extraordinară a comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), Frans Timmermans a vorbit despre situația din România în urma modificării Legilor Justiției și Codurilor Penale, aducând în discuție și intervenția brutală a Jandarmeriei la protestul Diasporei din 10 august.

Dezbaterea despre situația în România

LIVE Comisia LIBE a parlamentului European

Gepostet von USR Diaspora am Montag, 1. Oktober 2018

Declarațiile lui Frans Timmermans:

Trebuie să evităm un impact negativ asupra independenței Justitiei. Am analizat textul aprobat de Parlamentul român.

CCR l-a obligat pe președinte să fie de acord cu demiterea șefei DNA. Aș vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care raportul MCV a fost unul pozitiv.

În trecut au existat progrese, chiar spectaculoase, dar acum există riscul ca România să facă pași înapoi.

Comisia face apel la autoritățile române să regândească acești pași. Comisia e mereu dispusă să sprijine autoritățile române în acest demers. M-am întâlnit de mai multe ori cu premierul și cu liderii Parlamentului. Nu pot să ascund faptul că evoluțiile recente sunt o sursă de îngrijorări. Cu toții am fost șocați de imaginile protestatarilor pașnici și de felul în care au fost primiți de autorități.

Violența nu este o soluție într-o uniune bazată pe statul de drept. Legile nu au fost însă promulgate deci nu este prea târziu ca instituțiile să dea un pas înapoi. În următorul MCV vom face o evaluare. Situația s-a deteriorat față de celalalte rapoarte.

S-au făcut progrese însă ele nu sunt ireversibile. Evoluțiile recente pun sub semnul întrebării acest progres. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție.

Sperăm că un dialog strâns cu România va duce la situații pozitive. Dacă regulile vor fi încălcate nu vom ezita să aducem țara în fața instanței.

Există oportunitatea de a rectifica cursul, responsabilitatea și puterea de a aduce rezultate este în mâna instituțiilor române.

Nu criticăm națiunea, poporul, criticăm propuneri legislative concrete. Vă ascundeți în spatele națiunii. Am văzut și premierul făcând asta. Nu funcționează cu mine asta. Să dai vina pe alții, din nou, nu funcționează cu mine.

Nu vedem progrese, vedem pași înapoi. Și GRECO, și Comisia de la Veneția spun asta. Haideți să începem un dialog pe puncte specifice, nu să facem declarații generalizate. În ceea ce privește protocoalele secrete, nu-mi dau seama cum poți folosi aceste protocoale ca o scuză pentru a justifica schimbări în legislație care ar limita lupta împotriva corupției?

Haideți să vorbim despre asta, să analizăm o soluție. Demonstrațiile se anchetează, vom vedea rezultatele. Dar imaginile le-am văzut cu toții, am văzut mărturiile de după. Nu sunt oameni pe care să-i definești ca huligani, au fost pașnici. Dar să așteptăm rezultatul anchetei.

În ceea ce privește referendumul și dreptul familiei. UE nu are competențe în acest domeniu. Nu cred că cineva din această sală are vreun dubiu față de poziția mea. Eu cred în valorile familie, sunt soț, tată, am 4 copii. Dar nu vreau ca valorile familiei să fie arme pentru a justifica homofobia, respingerea altor tipuri de familie. Nu pot să decid eu dacă un stat deschide posiblitatea cuplurilor de același sex să se casătorească. Comisia nu are competențe aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday