Procurorii explică faptul că fostul parlamentar Cătălin Rădulescu nu putea primi acest titlu, deoarece nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, “până la fuga dictatorului (data de 22 decembrie 1989, ora 12:10)”.

Concret, arată DNA, Rădulescu a cerut să primească titlul în baza activității sale revoluționare de la Timișoara și de la București, din perioada 16 – 21 decembrie 1989. Totuși, adaugă procurorii, documentele existente la dosarul său administrativ arată că Rădulescu se afla în acele zile de fapt la Pitești și a desfășurat “activitate revoluționară” abia după 22 decembrie.

“Membrii comisiei sunt bănuiți că au admis cererea formulată de Rădulescu și au constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016), în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București”, conform rechizitoriului DNA.

Astfel, după ce a obținut acest titlu, Cătălin Rădulescu a primit indemnizație lunară de 2.020 de lei pe lună, din 1 ianuarie 2015 până în octombrie 2021. Astfel, în acest interval, Rădulescu a încasat 165.640 de lei. El a continuat să primească indemnizație și după ce a fost pus sub urmărire penală, în decembrie 2020.

Alături de fostul deputat, au mai fost trimiși în judecată și:

  • Sanda Adrian, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant;
  • Tănase Corina Denisa, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant;
  • Cechi Cristina Valentina, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.
Foto: Inquam / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday