Potrivit Financial Times, taxa ar trebui să fie temporară și ar contribui la reducerea inegalităților sociale care au fost exacerbate de criza economică și de cea sanitară. De asemenea, i-ar asigura pe cei mai afectați de pandemie că lupta împotriva Covid este un efort colectiv.

Vitor Gaspar, șeful diviziei fiscale a FMI, a declarat pentru Financial Times că o creștere simbolică a impozitării din partea celor care au prosperat în ultimul an ar consolida coeziunea socială chiar dacă nu ar fi nevoie urgentă de mai mulți bani la bugetele publice.

Potrivit FMI, persoanele mai tinere și mai sărace au avut mai mult de suferit în timpul pandemiei, având și un risc mult mai mare de a-și pierde locurile de muncă.

FMI a dat exemplul impozitului de solidaritate al Germaniei, de după reunificare: “Impactul simbolic al acestui tip de contribuție este foarte important, mai ales într-o situație excepțională în care solidaritatea socială joacă un rol deosebit de puternic”, a spus Gaspar.

Financial Times mai observă că apelul FMI vine în ciuda faptului că majoritatea țărilor nu se confruntă cu o criză a finanțelor publice. Nivelul datoriei economiilor avansate este probabil să se stabilizeze după pandemie, prognozează Fondul.

“Este important de subliniat caracterul cu mai multe viteze al redresării. Politicile trebuie adaptate pentru a se potrivi circumstanțelor specifice fiecărei țări”, a spus Gaspar. El a cerut țărilor să investească în producția și distribuția vaccinurilor anti-Covid, spunând că aceasta este cea mai importantă politică fiscală imediată pe care ar trebui să o pună în aplicare: “Vaccinarea va fi probabil proiectul global de investiții cu cea mai mare rentabilitate considerată vreodată”, a mai spus Gaspar.

Sursa: Finanical Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday