Fondul Monetar Internațional a avertizat joi că noile tarife aplicate importurilor de către președintele american Donald Trump riscă să submineze sistemul comercial global, să determine măsuri de retorsiune din partea altor țări și să dăuneze economiei SUA.

“Să nu subestimăm impactul macroeconomic”, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, susținând că tarifele vor avea o taxă economică mai mare dacă vor provoca represalii de la parteneri comerciali precum Canada și Germania.

FMI, într-o revizuire a politicii economice din SUA, a avut o viziune mai puțin optimistă față de potențialul de creștere economică al Americii, decât față de administrația Trump.

 De asemenea, FMI afirmă, într-un raport referitor la politica economică americană, că, în timp ce creșterea economică va rămâne puternică în acest an și cel viitor, măsurile fiscale și cheltuielile adoptate recent ar putea provoca riscuri mai mari după 2020.
Prin impunerea politicilor comerciale protecționiste, printre care tarifele pe importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană, Canada și Mexic, Trump i-a nemulțumit pe principalii săi aliați.

 ”Aceste măsuri… vor îndepărta lumea, probabil, de sistemul comercial deschis, corect și bazat pe reguli, cu efecte adeverse asupra economiei americane și a partenerilor comerciali”, potrivit raportului FMI.

Trump i-a uimit pe omologii săi atunci când și-a retras susținerea pentru comunicatul comun de la încherea summitului G7 din Canada, care menționa importanța comerțului liber, echitabil și reciproc avantajos.

Germania a declarat că UE va pune în aplicare contramăsuri față de tarifele impuse de SUA.

Potrivit FMI, represaliile comerciale vor afecta probabil investițiile naționale și internaționale, vor întrerupe lanțurile de aprovizionare globale și regionale și vor submina un sistem care a susținut creșterea economică și crearea de locuri de muncă în SUA.

Un alt conflict care nu a fost rezolvat este cel dintre SUA și China. SUA urmează să prezinte vineri revizuiri ale listei inițiale de tarife care au ca țintă importuri din China în valoare de 50 de miliarde de dolari.
FMI rămâne la previziunile din aprilie, și anume că economia SUA va crește cu 2,9% în 2018.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că Washingtonul și FMI “diferă semnificativ pe proiecțiile pe termen mediu și lung”.



Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday