Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a susținut declarații de presă la Palatul Victoria, în contextul  menținerii ratingului suveran al României la investment grade BBB- (recomandat pentru investiții) cu perspectivă negativă, oferit de Agenția Standard&Poor’s.

Principalele declarații

Despre rating:

  • Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. Am ieșit pe piețele internaționale, am avut cel mai mare succes de obligațiuni. Agenția de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingule de țară – în primul rând exprimă încrederea în actualul guvern, în al doilea rând a contat succesul emisiunii de obligațiuni.
  • Ceea ce pot să vă garantez este că în continuare, MF va gestiona atent finanțele României.
  • Cât despre perspectiva negativă a României, ea vine din administrarea finanțelor din ultimii ani, nu este vina actualului guvern. Dar, pot să vă garantez, tot ceea ce vom face în perioada următoare va fi să revenim la perspectiva stabilă.
  • Da, este important ratingul de țară, căci el permite guvernului să se împrumute. Acest guvern a reușit să finanțeze un deficit de 6,7% doar din piață. În același timp, băncile din România au acces la finanțare mai iefitină. Efectele un rating bun sunt pentru toți cetățenii României.
  • O retrogradare ar fi însemnat și o presiune mai mare pe curs. Astăzi suntem mai importanți pentru investitori, ceea ce ar trebui să reducă presiunile pe moneda națională. Este un semnal important.
  • Evaluarea vine într-un context de criză economică mondială majoră. Sunt alte țări din UE care au înregistrat o retrogradare de rating.

Despre situația economică:

  • Avem cea mai mare creștere economică din UE pe primul trimestru. Comisia Europeană vede o contracție a economiei românești, dar nu la fel de mare ca în restul Europei.
  • Indicatorii de încredere aferenți lunii mai, sugerează o revenire economică peste cea a țărilor din zonă. Trebuie să o susținem de la buget și va urma să prezentăm un plan de investiții
  • Am reușit să plătim cele trei mld de lei, restanță la concediile medicale, lăsate de socialiști
  • Trebuie să ne împrumutăm pentru că avem cheltuieli, multe dintre ele vin din urmă. În mai cheltuielile de personal ale statului au fost de 8,9 miliarde de lei. În 2017 erau 5,6 miliarde de lei

Comunicatul oficial emis de Ministerul Finanțelor Publice, după reconfirmarea ratingului:

Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul de țară al României
și menține perspectiva negativă

Agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva negativă.

Decizia agenției de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și accesul flexibil al României la finanțare pe piața internă și internațională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanțare a sectorului public pe termen scurt.

“Anunțul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitatea politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Evaluarea agenției subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanțelor publice. Nu în ultimul rând, agenția de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o țară din categoria piețelor emergente, precum și la erodarea sustenabilității finanțelor publice în România.

“În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României”, a completat ministrul Finanțelor.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.

Totodată, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an și o reluare consistentă a creșterii PIB din 2021, în jur de 4%.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday