Ludovic Orban și Florin Cîțu au susținut o declarație de presă la Palatul Victoria, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară, după consultările cu toate partidele politice, că îl propune pe acesta din urmă să ocupe funcția de premier al României.

Florin Cîțu a spus că va înainta cât de repede lista de miniștri și programul de guvernare: „Aș vrea să-i mulțumesc domnului Iohannis, domnului Orban. Propunerea mă onorează și mă încarcă de responsabilitate. Voi avea discuții pentru constituirea unei majorități. Fac parte din echipa guvernamentală condusă de Orban, iar desemnarea mea este o garanție a continuității PNL. În cel mai scurt timp voi înainta lista guvernului și programul de guvernare. Sper că PSD nu va mai îngreuna calendarul”.

Ludovic Orban a declarat că vineri va avea loc o întâlnire a forurilor statutare ale PNL pentru validarea listei de miniștri pentru noul Guvern: „Salut decizia președintelui României. Este o decizie extrem de importantă, care are ca obiectiv deblocarea situației care este creată artificial de PSD și de prelungirile sale instituționale. Decizia președintelui este conformă cu voința PNL. Atât eu, cât și colegii mei vom susține această propunere. Voi fi alături de premierul desemnat în toți pașii următori. Vineri vom avea o reuniune a forurilor statutare PNL pentru validarea listei guvernului. Atât eu ca președinte PNL, cât și colegii mei, vom fi implicați în toate discuțiile pe care le vom declanșa pentru încercarea de obținere a unei majorități”.

Orban a mai spus că Florin Cîțu are susținerea partidului: „Florin Cîțu este un liberal autentic, este ministrul Finanțelor, mâna dreaptă în Guvernul pe care l-am condus. Performanțele sale sunt clare și limpezi. Într-un timp record a avut capacitatea de a realiza o rectificare, de a așeza Finanțele pe principiile de legalitate și sustenabilitate și a reușit să ne facă să ne ținem de cuvânt față de români prin a da bugetul pe 2020 la începutul anului cum e normal în orice țară democratică. Va fi susținut de mine, de toți colegii mei și reprezintă o garanție pentru faptul că guvernarea PNL se va desfășura pe aceleași coordonate”.

Amintim că Guvernul Orban a fost demis în 5 februarie, prin moțiune de cenzură, depusă la inițiativa PSD. La începutul acestei săptămâni, Parlamentul trebuia să se reunească pentru a vota învestirea Guvernului Orban II. Ședința a fost amânată din lipsă de cvorum, după ce doar parlamentarii USR și PNL au fost prezenți în sală.

De asemenea, Curtea Constituțională a admis luni sesizarea PSD referitoare la decizia președintelui Iohannis de a-l nominaliza din nou pe Ludovic Orban, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a trecut, să ocupe funcția de premier al României. Potrivit acesteia, președintele nu putea să nominalizeze un premier pentru care nu există intenție propriu-zisă de învestire, după cum a precizat președintele Curții.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday