Financial Times: Trezoreria SUA susține că oligarhul rus Oleg Deripaska a spălat bani pentru președintele Vladimir Putin.

Trezoreria SUA a justificat sancțiunile împotriva lui Oleg Deripaska, citând rapoarte care arată că magnatul rus l-a ajutat pe președintele Vladimir Putin să spele bani. Trezoreria susține că oligarhul rus l-a ajutat pe Putin să-și ascundă banii.

Financial Times a intrat în posesia unei scrisori trimise de Biroul de Control al Activelor Externe al Trezoreriei (OFAC) avocaților lui Deripaska, în care se arată că acesta „a fost identificat ca una dintre persoanele care deținea în 2016 active și spăla bani în numele președintelui rus Vladimir Putin”. De asemenea, omul de afaceri este acuzat că, în 2017,  a anulat listarea producătorului auto rus GAZ la bursă pentru a masca proveniența banilor acesteia. Compania se află și ea sub restricții impuse de SUA.

Sancțiunile anunțate în aprilie 2018 împotriva lui Deripaska și a altor 23 de oligarhi ruși și oficiali guvernamentali proeminenți au fost printre cele mai dure măsuri impuse de Washington, ca răspuns la invadarea Crimeei din 2014, dar și după presupusul amestec în alegerile americane din 2016.

”În iulie 2011 sau înainte de aceasta dată, Deripaska și-a folosit afacerile, cel puțin cu o ocazie, ca acoperire pentru a facilita transferul de fonduri pentru uz personal al premierului rus Vladimir Putin”, mai spune OFAC, citat de Financial Times.

De asemenea, scrisoarea OFAC susține că magnatul rus a făcut o investiție de 800 de milioane de dolari în proiecte asociate Olimpiadei de iarnă din 2014 în orașul rusesc Sochi, după ce Putin ar fi obligat oligarhii ruși să facă acest lucru.

Ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora Oleg Deripaska a spălat bani pentru Vladimir Putin și a făcut investiții la ordinele acestuia, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a declarat pentru FT: „Nu este adevărat. Simplu ca bună ziua.”

În 2019, Oleg Deripaska a dat în judecată agenția americană la Washington, cerându-i să explice motivele deciziei sale și solicitând despăgubiri de 7,5 miliarde de dolari. Totuși, Agenția a spus în scrisoarea, trimisă luna trecută, că lista include doar justificări „neclasificate” și „publicabile”. Scrisoarea intrată în posesia FT face parte din procedura acestui proces.

Deripaska a construit un imperiu din tranzacții cu aluminiu, energie și din preluarea unor foste companii de stat, privatizate după prăbușirea Uniunii Sovietice. Înainte de criza financiară din 2008 devenise cel mai bogat om din Rusia.

Articolul integral în limba engleză aici.

Folosim cookies