Într-unul din cazurile documentate de FT, Banca Generali, una dintre cele mai mari din Europa, a cumpărat astfel de obligațiuni în cadrul unei tranzacții cu consultanță de la grupul EY. Ulterior, banca a revândut bondurile respective pe piețele internaționale, finanțând implicit operațiunile mafiei calabreze, ’Ndrangheta.

Obligațiunile au fost emise în baza unor creanțe (facturi restante, greu de recuperat) ale sistemului de sănătate publică italian, asupra unor companii care furnizează servicii medicale. Conform legislației europene, creanțele (bani de recuperat) restante ale companiilor de stat generează o dobândă care poate fi capitalizată. În baza activelor se emit obligațiuni (titluri de credit) care pot fi tranzacționate. Majoritatea activelor erau legale, însă printre ele erau ascunse și cele emise de firmele paravan (destinate să spele banii murdari, proveniți din infracțiuni) ale ’Ndrangheta.

„Banca Generali cunoaște acum situația” au declarat reprezentanții băncii, care au precizat că s-au bazat și pe consultanța primită când au făcut tranzacția. „Ne-am bazat pe ideea că tranzacțiile au fost eligibile la acel moment”. Financial Times scrie că grupul de consultanță EY a refuzat să comenteze.

Europol estimează că ’Ndrangheta generează anual venituri de 44 de miliarde de euro, numai din trafic de droguri, escrocherii, spălare de bani și evaziune fiscală.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday