Facebook a plătit utilizatori să instaleze o aplicație care permite gigantului tech să colecteze date despre cum utilizează smartphone-urile.

Încă din 2016, gigantul social media a plătit adolescenți și adulți cu până la 20 de dolari pe lună pentru a instala o așa-numită aplicație “Facebook Research”, pe telefoane Apple sau Android, potrivit TechCrunch.

Programul este administrat prin intermediul serviciilor de testare beta Applause, BetaBound și uTest pentru a acoperi implicarea Facebook și este denumită în documentația “Proiectul Atlas”

Un expert în securitate a declarat că aplicația permite Facebook să colecteze date, inclusiv mesaje private, fotografii și videoclipuri trimise prin aplicația de mesagerie, e-mailuri, istoricul căutărilor pe web și activități de pe Internet.

De asemenea, poate stoca informații despre locația utilizatorilor din alte aplicații de urmărire a locației instalate.

Potrivit CNBC, un purtător de cuvânt al Facebook a recunoscut că compania derulează programul pentru a aduna date despre obiceiurile de utilizare a platformei și a plătit utilizatorilor pentru participarea lor în acest program.

“Ca multe alte companii, invităm oamenii să participe la studii de cercetare care ne ajută să identificăm lucrurile pe care le putem face mai bine”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru  CNBC.

“Deoarece acest studiu vizează să ajute Facebook să înțeleagă modul în care oamenii utilizează dispozitivele mobile, am furnizat informații extinse despre tipul de date pe care le colectăm și despre modul în care pot participa”.

“Nu împărtășim aceste informații altor persoane și oamenii pot opri participarea în orice moment”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Mișcarea Facebook poate fi în contradicție cu politicile de condidențialitate ale Apple, deoarece mulți dintre utilizatorii care au participat la studiu au instalat aplicație pe dispozitive Apple.

Facebook a retras aplicația de pe toate dispozitivele Apple, după raportul TechCrunch. Aplicația va rămâne disponibilă pentru utilizatorii de Android. Într-o declarație ulterioară, Facebook a spus că “fapte cheie” despre programul de cercetare au fost ignorate.

“În ciuda aparențelor, nu a fost nimic secret  despre acest studiu. Aplicația a fost denumită Facebook Research”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook la CNBC. “Nu a fost” spionaj “, deoarece toți cei care s-au înscris în program au trecut printr-un proces de înrolare, le-am cerut permisiunea și au fost plătiți să participe.”

Apple nu a comentat imediat informațiile, dar un purtător de cuvânt a declarat că cunoaște situația.

Anul trecut, Apple a eliminat aplicația de securitate Onavo  din App Store, deoarece nu respecta regulile de confidențialitate care afirmau că aplicațiile “nu ar trebui să colecteze informații despre alte aplicații instalate pe dispozitivul utilizatorului”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday