Execuția bugetară pe primele opt luni. Bugetul a consemnat un deficit de 54,7 miliarde de lei (5,18% din PIB), din care mai mult de jumătate se datorează măsurilor instituite pe fondul crizei sanitare. Veniturile au însumat o scădere de 1,4%, până la 21 miliarde de lei.

Conform Ministerului Finanțelor, au fost injectate în economie 31,17 miliarde de lei (2,95% din PIB), prin facilități fiscale, investiții și cheltuieli pentru combaterea efectelor produse de pandemia de coronavirus.

Creșterea deficitul bugetar este explicată, în primul rând, de evoluția nefavorabilă a încasărilor în perioada martie-august și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale ale firmelor, pe perioada crizei. De asemenea, au contribuit la deficit și creșterile cu 2,8 miliarde de lei a rambursărilor de TVA precum și bonificațiile acordate pentru impozitul pe profit și a celui pe veniturile IMM-urilor (în sumă de 250 de milioane de lei).

Cheltuielile cu investițiile au crescut cu 5,1 miliarde de lei, față de primele opt luni ale anului trecut.

Plățile cu caracter excepțional, efectuate pe fondul crizei COVID, s-au ridicat la 8,62 miliarde de lei, arată Ministerul Finanțelor în comunicatul de presă.

Veniturile bugetului general au însumat 201 miliarde de lei, o scădere de 1,4% față de nivelul atins în perioada similară a anului trecut. În termeni procentuali, se traduce într-o scădere de 0,23 puncte procentuale.

Folosim cookies