Potrivit Eurostat, anul trecut, 90% dintre tinerii de 15 – 19 ani din UE urmau o formă de învățământ. Cu cât înaintează în vârstă, cu atât proporția acestora scade, astfel că mai puțin de jumătate (49,5%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani mai urmează o formă de învățământ.

Mulți elevi și studenți și lucrează în același timp în care merg la școală, însă ponderea acestora, după cum apreciază Eurostat, variază în cadrul statelor membre, în funcție de influența sistemelor de educație și formare, de caracteristicile pieței muncii naționale și de factorii determinanți culturali. În unele țări, tinerii încep să lucreze mult mai devreme decât în ​​altele.

Cei mai mulți studenți care au lucrat anul trecut au fost în Olanda (57,8%), urmată de Danemarca (45,8%), Germania (38,7%) și Austria (35,2%).

La polul opus, cei mai puțini studenți și elevi care studiau și lucrau în același timp au fost în România și Slovacia (ambele 2,5%), urmate de Italia (3%), Croația și Ungaria (ambele 3,3%). Comparativ cu 2019, numărul tinerilor din UE între 15-24 de ani, care mergeau la școală și lucrau în același timp, a scăzut cu 3% (la 5,9 milioane în 2020), în timp ce numărul șomerilor din această categorie de vârstă a crescut cu 16%.

Cea mai mare pondere a elevilor și studenților care erau șomeri (statistica se referă la cei care căutau un loc de muncă și erau gata să înceapă să lucreze în timp ce studiau) a fost înregistrată în Suedia (12,1%), urmată de Finlanda (9,5%), Danemarca și Olanda (ambele 6,3%). Pe de altă parte, în Slovenia, Italia, România, Cehia și Croația, mai puțin de 1% dintre elevii și studenții din această grupă de vârstă erau șomeri.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday