Eurostat: România a înregistrat cea mai mică rată a persoanelor cu depresie cronică în 2019, de doar 1%. La nivelul Uniunii Europene, 7,2% dintre cetățeni au suferit de depresie.

Un procent de 7,2% dintre cetățenii Uniunii Europene au declarat că suferă de depresie cronică, transmite Eurostat, precizând că datele sunt valabile pentru anul 2019. Dintre țările UE, cel mai mare procent de populație cu depresie cronică a fost înregistrat în Slovenia (15,1%), urmată de Portugalia (12.2%) și Suedia (11.7%).

De cealaltă parte, cele mai mici proporții de populație cu depresie cronică au fost raportate în România (1%), Bulgaria (2,7%) și Malta (3,5%).

Procentul persoanelor cu depresie a fost mai mare la femei decât la bărbați în toate țările Uniunii Europene. Portugalia a înregistrat cea mai mare pondere a femeilor care au raportat depresie cronică (16,4%), urmată îndeaproape de Slovenia (16%). Slovenia a înregistrat, de asemenea, cea mai mare pondere a bărbaților care au raportat depresie cronică (14,3%), urmată de Suedia (10%) și Germania (9,9%).

Experții cred că ponderea persoanelor cu depresie a crescut pe parcursul anului 2020, în contextul pandemiei, când oamenii au stat mai mult în propriile locuințe. De altfel, studii în SUA au arătat că peste 60% dintre adulții de până în 24 de ani au raportat anul trecut simptome de depresie, cel mai probabil din cauza izolării și a închiderii școlilor.

Sursă: Eurostat

Foto: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Folosim cookies