Datele statisticii europene se referă la tinerii cu vârste de până la 24 de ani, care nu au mai ajuns să facă liceul până la această vârstă. Este vorba, conform încadrării Comisiei Europene, de elevii care au absolvit cel mult învăţământul secundar inferior.

În general, sudul Europei tinde să aibă un nivel mare de elevi care nu continuă studiile după gimnaziu, față de nordul continentului. Deși procentul din România se situează peste media europeană, acesta a scăzut constant în ultimii ani. Astfel, dacă în 2015, 19,1% dintre elevi nu-și mai continuau studiile, nivelul a coborât la 18% în 2017 și la 15% în 2019. 

Cele mai afectate zone sunt centrul țării (20,2%) și sudul Moldovei și Dobrogea (21%). Totuși, urmând tendința la nivel național, și în aceste regiuni se înregistrează un trend descendent de abandon al studiilor după gimnaziu. 

Un nivel de peste 20% s-a înregistrat și în sudul Spaniei, în Sicilia, dar și în regiunea Budapestei, mult peste nivelul Bucureștiului (8,3%). În Oltenia, procentul este de 9,5%.

Dintre regiunile UE, cea mai mică pondere a fost în Jadranska Hrvatska (Croația), în regiunile capitalelor Cehiei și Letoniei (ambele 1,9%) și regiunea greacă Kentriki Makedonia (2,0%).

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday