Eurostat: Ponderea energiei regenerabile folosite de România în transporturi este de 7,8%. Indicatorul plasează țara la jumătatea clasamentului, înaintea Germaniei și Spaniei, dar după Bulgaria și Ungaria. Media la nivelul UE, 8,9%.

La nivelul Uniunii Europene, media a crescut cu 7,3 puncte procentuale față de 2004. În România, 7,8% din energia folosită în domeniul transportului era regenerabilă, la finalul anului trecut. Față de 2004, este un avans de 6 puncte procentuale.

Pe țări, cea mai mare pondere a avut-o Suedia (30,3%), fiind urmată de Finlanda (21,3%) și Regatul Țărilor de Jos (12,5%). La polul opus se situează Cipru (3,3%) și Grecia și Lituania (ambele cu câte 4%).

Din 2018 până în 2019, acest indicator a crescut în 21 de state membre ale Uniunii Europene, cele mai mari aprecieri fiind înregistrate în Finlanda (3,6 puncte procentuale), Croația (3,3 puncte) și Regatul Țărilor de Jos (2,9 puncte). În cazul României, aprecierea a fost de 1,5 puncte.

Sursele regenerabile de energie (eoliană, solară, hidroelectrică, etc) constituie alternative la combustibilii fosili ce contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de petrol și gaze. Energia eoliană este cea mai importantă sursă regenerabilă de energie electrică în UE, conform Eurostat.

Sursa: Eurostat

Folosim cookies