Deși România alocă constant peste 2% din PIB pentru Apărare, statistica Eurostat arată că procentul agreat la nivelul NATO nu a fost niciodată atins, iar între alocare și execuție există încă o diferență semnificativă. Din 2016, când România și-a dublat ponderea cheltuielilor în PIB alocate apărării, procentul se menține la 1,7-1,8%, chiar dacă acest lucru a însemnat o creștere permanentă a cheltuielilor, pe măsură ce a crescut și Produsul Intern Brut.

Acest lucru poziționează țara noastră între primele din Uniunea Europeană, deși este evident faptul că țările mai mari, care au și un PIB mai mare, cheltuiesc pentru apărare sume efective mai mari, la un procent din PIB mai mic.

Eurostat arată că, în 2019, ultimul an din care există date centralizate privind execuția bugetară în țările membre, la nivelul UE cheltuielile pentru apărare s-au ridicat la 168,5 miliarde EUR, reprezentând 2,6% din totalul cheltuielilor administrației publice, dar numai 1,2% din PIB-ul Uniunii. pentru comparație, cheltuielile militare ale SUA au fost în 2019 de trei ori mai mari (693 miliarde de dolari).

Din 2014, ponderea cheltuielilor de apărare în totalul cheltuielilor guvernamentale a crescut ușor în UE, în timp ce procentul din PIB a rămas stabil, la 1,2%. Cel mai mare procent din PIB cheltuit efectiv pentru apărare a fost în Estonia, iar cel mai mic în Irlanda.

Sursa: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday