Eurodeputatul socialist Ana Gomes a declarat, pentru RFI, făcând referire la condamnarea lui Liviu Dragnea, că un politician condamnat, dacă nu se retrage singur, ar trebui suspendat de către partid și de către familia politică europeană.

 Dacă un politician cu probleme în justiţie nu se retrage singur din funcţie, ca să nu-şi pună într-o situaţie jenantă şi partidul şi familia politică, atunci partidul şi familia politică ar trebui să ia măsuri şi ar trebui cel puţin să-l suspende, în aşa fel încât să nu fie întregul partid pătat de acuzaţiile de corupţie., a răspuns Gomes, întrebată fiind în legătură cu decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea. 

Ceea ce mi se pare surprinzător este că această sentinţă se referă la fapte comise acum câţiva ani, când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi că nu are de-a face nici cu suspiciunile mult mai grave ce-l vizează şi care se desprind din raportul OLAF, vizând folosirea abuzivă de fonduri europene şi nici cu suspiciunile foarte serioase pe care le-am văzut vizând spălarea de bani, în special via Brazilia.”, a adăugat europarlamentarul. 

Sentinţa poate fi contestată în apel, dar sper că măcar acum, vor exista consecinţe la PSD, la fel şi în Partidul Socialiştilor Europeni, din care face parte şi PSD, pentru că e bine ştiut că domnul Liviu Dragnea nu este numai preşedintele Camerei Deputaţilor, ci şi premierul de facto al României (…). Este foarte important ca partidul din România şi partidul european să dea semnale clare că nu vor mai tolera pe cineva care este subiectul unor acuzaţii atât de grave. Subliniez că sentinţa aceasta care poate fi atacată în apel se referă la fapte ce pot fi considerate ca fiind minore faţă de cele foarte grave din rapoartele OLAF despre România.

Întrebată dacă ar exista sancțiuni politice pentru un partid membru al familiei socialiștilor europeni, Gomes a răspuns:

Sancţiunile sunt la nivel politic. Deci este o decizie politică să excluzi pe cineva sau să-l retragi dintr-o funcţie cât timp este anchetat şi până la o decizie finală asupra unor acuzaţii foarte serioase. Pur şi simplu este inacceptabil să menţii în funcţie într-un Guvern, într-un Parlament sau într-un partid pe cineva pătat de acuzaţii foarte grave. În ţara mea, Portugalia, cu mulţi ani în urmă, un ministru important şi-a dat demisia pentru că era acuzat că nu plătise taxe pentru o tranzacţie, suma fiind mai mică de o mie de euro. El însuşi a decis să demisioneze din Guvern, pentru a-şi clarifica situaţia şi ulterior s-a dovedit că de fapt nu făcuse nimic greşit, dar a hotărât el însuşi să facă un pas înapoi. Acesta este cel mai decent lucru pe care-l poate face orice politician vizat de suspiciuni foarte grave de corupţie. Dar dacă politicianul însuşi nu ia iniţiativa de a se retrage şi de a nu-şi pune într-o situaţie jenantă partidul şi familia politică, atunci partidul şi familia politică ar trebui să ia măsuri şi ar trebui cel puţin să-l suspende, în aşa fel încât să nu fie întregul partid pătat de acuzaţiile de corupţie.

 

Interviul integral aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday