Banca Națională a României a anunțat astăzi un nou maxim istoric pentru Euro, în raport cu leul românesc. Moneda unică europeană este cotată la 4.7569 leidupă ce ieri a depășit pragul de 4,71 la oficial. Dolarul american s-a apreciat și el, la 4.1883 lei. Este pentru a zecea oară de la începutul anului, când euro atinge un nou maxim istoric.

Anterior, în această dimineață, Euro a depășit în tranzacțiile interbancare pragul de 4,75 de lei.

Cotații BNR, 23 ianuarie:

Precizăm că marți Euro a urcat la 4.7142 la oficial. Devalorizarea Leului are loc deși la începutul săptămânii trecute BNR a împrumutat 13 miliarde de lei de la bănci, printr-o operațiune de atragere de depozite. Aceeași operațiune a avut loc și în urmă cu două zile, când BNR a mai împrumutat 4,3 miliarde de lei de la bănci.

Măsura are scopul de a atenua deprecierea leului, dar poate duce la creșterea dobânzilor. Cu toate acestea, efectul asupra monedei naționale întârzie să apară, Leul continuând să se deprecieze. În schimb, efectele asupra dobânzilor încep să se vadă, astfel că ROBOR (la trei luni) a urcat astăzi la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, după ce ieri a fost 2,97%. Dobânzile au reînceput să crească în urmă cu o săptămână, de la 2,87% pe 16 ianuarie. 

Pe data de 9 ianuarie cursul euro a trecut oficial la pragul de 4,67 de lei, pentru prima oară în istorie. A fost cotat la 4,6722 lei. Dolarul american a fost cotat în creştere la 4 lei şi 8 bani, iar francul elveţian, la 4 lei şi 16 bani.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday