Finala Campionatului European de fotbal a avut loc pe stadionul Wembley, din Londra. La partidă au asistat oficial circa 65 de mii de spectatori, dintre care șapte mii de italieni. Anglia a deschis rapid scorul, încă din minutul 2, prin golul marcat de Luke Shaw. Englezii au marcat după o fază rapidă de contraatac. Naționala Albionului a dominat prima repriză, însă după pauză Italia a ieșit mai concentrată de la vestiare și a egalat prin golul fundașului Leonardo Bonucci, în minutul 67.

După 90 de minute, scorul a fost egal, iar finala a intrat în prelungiri. Minutele de prelungiri nu au schimbat scorul de pe tabelă, deși ambele echipe au avut momente în care au dominat meciul. Prin urmare, câștigătoarea competiției europene, care s-a desfășurat cu un an întârziere din cauza pandemiei de coronarivus, a fost desemnată după executare loviturilor de departajare.

Primii care au executat au fost italienii, prin Domenico Berardi, care a transformat. Harry Kane a bătut însă sigur și a egalat. Andrea Belotti a ratat, iar Anglia a trecut în avantaj după ce Harry Maquire a înscris. În cea de-a treia serie, Italia a egalat. În cea de-a patra serie, Rashford a ratat pentru Anglia., iar Italia a trecut în avantaj. Jorginho a avut șansa să aducă trofeul pentru Italia, dar a ratat. Saka trebuia să transforme, pentru ca Anglia să rămână în joc, însă a ratat, iar Italia a câștigat al doilea titlu european al său.

Italia a început jocul într-o formulă 4-3-3: Donnarumma – Di Lorenzo, Chiellini, Bonucci, Emerson – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne.

Anglia a început meciul în formula 3-4-3: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Phillips, Rice, Shaw – Mount, Kane, Sterling.

Istoric:

Cele două naționale s-au mai întâlnit de 27 de ori în competițiile oficiale, iar Italia conduce cu 10 la 8, la raportul de victorii. Anglia a câștigat doar un meci din ultimele șapte. Ultima partidă în care cele două țări s-au întâlnit s-a disputat tot pe Wembley, un amical din 2018 încheiat 1-1.

Pentru Anglia, antrenată de Gareth Southgate, este prima finală a unui turneu major, după cea de Cupă Mondială câștigată în 1966, pe Wembley. Selecționata ”Albionului” s-a mai calificat de atunci în cinci semifinale, pierzându-le pe toate (EURO 1968 și 1996, Cupa Mondială 1990 și 2018, respectiv Nations League în 2019).

De cealaltă parte, Italia a câștigat Campionatul European în 1968, și a mai ajuns în finală în 2000 și 2012. ”Squadra Azzurra” are în palmares și patru Cupe Mondiale (1934, 1938, 1982 și 2006). Echipa antrenată acum de Roberto Mancini nu a mai pierdut, înainte de această finală, de 33 de meciuri.

EURO 2020

În cele șase meciuri jucate până acum, echipa Angliei a primit un singur gol, în semifinala cu Danemarca, de altfel și singurul meci câștigat după prelungiri. Echipa lui Southgate s-a calificat de pe primul loc într-o grupă în care a învins Cehia și Croația și a remizat cu Scoția. În drumul spre finală, a trecut în optimi cu 2-0 de Germania, în sferturi cu 4-0 de Ucraina și în semifinale cu 2-1 de Danemarca.

La polul opus, Italia a câștigat grupa A cu maximum de puncte, fără să primească gol de la Țara Galilor, Elveția și Turcia. Elevii lui Mancini au trecut apoi de Austria (2-1 în prelungiri), de Belgia (2-1) și de Spania, în urma loviturilor de departajare. De altfel, în fiecare meci din fazele eliminatorii, ”Squadra Azzurra” a primit gol.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday