Sky News notează că Europa se pregătește să se bucure de unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive în timp ce încearcă să elimine impactul pandemiei asupra organizării competițiilor sportive. 

În total, 10 țări vor găzdui meciurile, pe 11 stadioane și arene. În Regatul Unit se va juca atât pe stadionul național al Angliei, Wembley, cât și pe Scoția Hampden Park. Dublin și Bilbao au fost excluse de Comitetul Executiv al UEFA la sfârșitul lunii aprilie deoarece a considerat că din cauza ratelor ridicate Covid suporterii vor întâmpina dificultăți să participe la meciuri. Astfel, orașele în care au loc meciurile sunt: Amsterdam, Baku, București, Budapesta, Copenhaga, Glasgow, Londra, München, Roma, St Petersburg și Sevilla.

Restricțiile și măsurile de combatere a pandemiei în țările în care se vor disputa meciurile amânate de anul trecut ale Euro 2020 variază semnificativ în funcție de situația epidemiologică.

Astfel, stadioanele vor funcționa la capacitate redusă pentru a permite distanțarea socială. Singurul stadion care va funcționa la capacitate 100% este Puskas Arena din Budapesta, urmat de Arena Națională din București și stadioanele din St. Petersburg și Baku cu 50% din capacitate. Cea mai redusă capacitate va fi pe Arena din Munchen, 22%. De asemenea, pentru a putea participa la EURO 2020, suporterii trebuie să respecte o serie de reguli, de la carantină și până la prezentarea unei dovezi de vaccinare sau a unui test negativ Covid. La București, spre exemplu, toți deținătorii de bilete care participă la meciurile din faza grupelor pe Arena Națională trebuie să obțină o brățară Covid înainte de a merge pe stadion, ceea ce necesită o serie de opțiuni de testare.

Potrivit Sky News, cea mai mare rata de vaccinare a populației o înregistrează orașele britanice care găzduiesc meciuri EURO 2020, Londra și Glasgow, ambele cu 75% și o rată de pozitivare de 0,7%. Pe locul doi se clasează Budapesta cu rata de vaccinare de 49%, însă cu o rată de pozitivare de 2,7%, urmată de Munchen cu 46% dintre locuitori vaccinați și 2,7% rată de pozitivare. Roma și Amsterdam au aceeași rată de vaccinare, respectiv 43%, însă în timp ce la Roma rata de pozitivare este de 1,6%, la Amsterdam rata de pozitivare este cea mai mare dintre toate orașele unde se desfășoară EURO 2020, respectiv de 7,6%. 

Urmează Sevilla cu o rată de vaccinare de 42% și o rată de pozitivare de 4,6%, Copenhaga cu 41% dintre locuitori vaccinați și o rată de pozitivare de doar 0,2%, cea mai mică dintre toate orașele unde se ține competiția. Bucureștiul se clasează pe penultimul loc, cu o rată de vaccinare de 23% și o rată de pozitivare de 1,1%, procente mai mici de vaccinare fiind doar la St. Petersburg și Baku, 9% și cu rate de pozitivare de 2,7% și, respectiv 2,4%. 

Până în prezent, doi jucători spanioli, doi suedezi și mai mulți cehi au fost printre cei care au avut rezultate pozitive la testarea Covid înainte de a începe EURO 2020.

Sursa: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday