În momentul în care a intrat pe orbita lui Marte, sonda a transmis un semnal de confirmare: “Succes! Contactul cu #HopeProbe a fost stabilit din nou. Inserția pe orbita planetei Marte este acum completă”.

Hope are misiunea de a studia modul în atmosfera planetei, în orice moment al zilei și pe parcursul sezoanelor (”anotimpurilor”). Va urmări caracteristici precum praful înălțat care pe Marte influențează enorm temperatura atmosferei. 

De asemenea, va analiza ce se întâmplă cu comportamentul atomilor neutri de hidrogen și oxigen din atmosferă, despre care oamenii de știință cred că provoacă erodarea atmosferei și lipsa particulelor de apă.

Hope va supraveghea planeta Marte de pe o orbită ”ecuatorială”, la o distanță care variază între 22 de mii și 44 de mii de kilometri de sol și va realiza o rotație completă în circa 55 de ore. ”Ce face misiunea diferită este orbita pe care s-a plasat Hope, care permite ca în aproape orice moment să observe aproape jumătate din planetă” a spus David Brain, membru al echipei de cercetare.

Sonda țării arabe a fost lansată de pe Pământ în urmă cu șapte luni și a călătorit cu o viteză de peste 120 de mii Km/Oră. Misiunea va dura doi ani de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an. Hope este prima dintre cele trei misiuni care sosesc pe Planeta Roșie în această lună. Pe 10 februarie, orbitorul chinez Tianwen-1 va încerca, de asemenea, să se plaseze pe orbită, în timp ce NASA va  lansa pe 18 roverul Perseverance.

Surse alternative: CNN, BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday