Elveția. Guvernul vrea să cumpere 36 de avioane de vânătoare F-35, în valoare de 5,5 miliarde de dolari. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul mai multor parlamentari de stânga, care vor organizarea unui referendum pe această temă.

Compania americană Lockheed Martin’s, care produce avionul F-35, a câștigat contractul în față competitorilor Boeing (F / A-18 Super Hornet), Dassault (Rafale), din Franța, și Airbus (Eurofighter – dezvoltat de patru țări europene). Guvernul elvețian a precizat că decizia de a achiziționa acest tip de avioane de vânătoare a venit după o evaluare care a constatat că per total oferă ”cel mai mare beneficiu la cel mai mic cost”. Urmează ca parlamentul elvețian să aprobe fondurile necesare pentru achiziție, iar dezbaterile sunt programate la începutul anului viitor.

Totodată, Elveția a decis să achiziționeze sisteme de rachete sol-aer Patriot de la grupul american Raytheon, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, al doilea contract de înzestrare cu armament pe care firmele europene l-au pierdut.

Decizia a atras imediat critici din partea militanților anti-armament și a partidelor de stânga, care vor lansa acum o campanie pentru organizarea unui referendum pe această temă, care ar urma să fie al treilea vot privind cumpărare unor avioane de luptă. În urmă cu șapte ani, cetățenii au votat împotriva achiziției de avioane de vânătoare Gripen, produse de compania suedeză Saab.

Oponenții susțin că Elveția nu are nevoie de avioane de vânătoare pentru a-și apăra teritoriul pe care un supersonic îl străbate în zece minute. Totodată, aceștia invocă costurile mari de întreținere și solicită o soluție europeană pentru achiziția acestora.

”Decizia este pur și simplu de neînțeles”, a declarat un membru al Parlamentului din partea social-democrațiilor (SP), care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cost. “Nu este vorba doar de cumpărarea lor, ci și de întreținerea și costurile de operare”, a adăugat acesta. “Ar trebui să căutăm o soluție europeană … nu vrem să fim dependenți de Statele Unite”.

Sursa: CNN.

Folosim cookies