Articol scris de Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, membru în board-ul AAF.

În urmă cu puțină vreme, puteam vorbi despre economisire și investiții inteligente, care să optimizeze câștigurile de termen mediu și lung, fără a ne face în mod deosebit griji cu privire la inflație. În ultimele luni, însă, asistăm la o creștere galopantă a inflației, situație întâlnită la nivel global, nu numai în România. Iar una dintre îngrijorările noastre în perioade inflaționiste este cum păstrăm intactă valoarea banilor pe care îi economisim pentru zile negre sau pentru diferite proiecte pe care ni le-am făcut pe termen lung.

De la criza financiară din 2008-2009, Banca Centrală Europeană (BCE) și Rezerva Federală (FED) din SUA au injectat masiv bani în piață, din dorința de a susține economiile prin acces la finanțare ieftină, atât pentru populație, cât și pentru companii.

Prin această măsură, companiile, la rândul lor, au fost în situația de a crea locuri de muncă și au putut investi în cercetare-dezvoltare. Ca urmare a injecțiilor masive de bani,  eram convinși cu toții că, la un moment dat,  la orizont va apărea inflația, căci într-o piață liberă, cum este și a noastră, surplusul de lichiditate se sterilizează prin inflație, mai mică sau mai mare, în funcție de context.

Fondurile de investiții, soluția pentru păstrarea valorii banilor, pe inflație în creștere.

Chiar dacă introducerea pare lungă, rezultatul este unul ce merită discutat cu atenție. Pentru că introducerea ne creează cadrul în interiorul căruia analizăm ce facem cu banii noștri, cu economiile pe care le avem sau începem să le facem, cum ne protejăm valoarea banilor și puterea de cumpărare, într-un cuvânt cum ne punem la adăpost pentru viitor. Avem așadar inflație,  locală dar și globală, care vine din cauza apetitului tot mai mare de consum (post-șoc COVID-19) și a lanțurilor de aprovizionare/producție care reușesc să facă față mai greu cererii crescute dar și diferite ca manifestare. Consumatori fiind, cu toții, vrem acces facil la produse diverse, într-un interval de timp cît mai scurt  și dacă se poate, online, la un click distanță de noi.

Așa încât, e firesc să ne întrebăm: cum ne adaptăm inteligent acestei situații, ce produse să utilizăm astfel încât banii să-și păstreze valoarea și, mai mult, cum putem avea lichiditate cât mai mare în investiția noastră?

Răspunsul vine dinspre fondurile de investiții, produse tot mai utilizate în contextul ușurinței deciziei de a investi și al transparenței procesului, în orice moment dorești să analizezi investiția.

Fondurile de investiții oferă, pe scurt, posibilitatea de a intra în aproape orice unitate bancară din țară sau de a lua legătura cu un administrator și a alege un fond care ni se potrivește (lista administratorilor o găsiți la adresa: www.aaf.ro).

Potrivirea sau alegerea trebuie să țină cont de domeniul care ni se pare atractiv: putem alege fonduri de obligațiuni (formate din titluri de stat și obligațiuni în general) sau fonduri de acțiuni (acțiuni la companii listate, din România sau din străinătate).

Cum știm că un fond de acțiuni este profitabil

Decizia de a investi într-un fond sau în altul este subiectivă, căci unii dintre noi suntem atrași de siguranță – cu alte cuvinte câștiguri mai scăzute, dar predictibile -, alții însă putem fi atrași de perspectiva creșterii de valoare a unei companii. Este important să gândim inteligent sau strategic și să înțelegem că, pe termen lung, plasarea economiilor în fondurile de acțiuni care investesc  în companii sunt cele care aduc valoare.

Cumpărăm zilnic produse și servicii de la firme, mici sau mari, listate sau nelistate, însă la final de zi putem concluziona că o protecție bună în perioade inflaționiste este tocmai investiția în companiile de la care ne cumpărăm bunurile și serviciile. Ele operează într-o piață în care există cerere, realizează așadar profit și îl distribuie investitorilor sub formă de dividend.

Fondurile de acțiuni devin, așadar, favorizate de performanța companiilor.

De asemenea, inteligent este să putem face toate aceste investiții, cu un efort minim. Adică un simplu transfer de bani spre un fond pentru a investi sau o simplă instrucțiune de răscumpărare când vrem să retragem sumele. Majoritatea administratorilor oferă posibilitatea efectuării de operațiuni la distanță, prin internet banking.

Un alt comportament inteligent este acela de a investi periodic, de a ne seta o sumă pe care să o transferăm spre un fond de investiții, lunar. În acest fel, ne simțim confortabil cu decizia luată, putem gândi pe termen lung și scăpăm de stresul alocării de sume mari. Și în acest mod vom sesiza, cel mai probabil, că banii se adună, cresc ca sold și vom realiza că, pe lângă a consuma, acordăm atenție și economisirii inteligente.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday