Economia mondială va câștiga 4,2% până la finalul anului viitor și va compensa pierderea de anul acesta, astfel că va reveni la nivelul anterior pandemiei, potrivit proiecției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Însă “China va fi locomotiva creșterii globale, cu o creștere a PIB-ului de 8%”, ceea ce înseamnă că celelalte țări vor avea recuperări mai slabe. Pentru anul 2022, organizația anticipează o creștere de 3,7% a economiei mondiale.

Recuperarea va fi inegală; vor fi favorizate țările cu un sistem sanitar și de testare mai dezvoltat, unde vaccinurile vor fi distribuite eficient. Pentru celelalte state, predicțiile pentru 2022 vor fi și cu 5% sub nivelul anticipat acum un an.

Deprecierea din acest an va fi cea mai mare scădere economică de la Al Doilea Război Mondial, din cauza activităților afectate de restricțiile de mișcare impuse pentru controlarea răspândirii virusului. Speranța de recuperare rapidă după criza din primăvară a fost spulberată de al doilea val, dar “pentru prima dată de la debutul pandemiei, există speranța unui viitor mai bun. Progresele făcute în dezvoltarea unor vaccinuri și a tratamentelor au răspândit norii de incertitudine” transmite șefa organizației, Laurence Boone.

Banca Mondială estima anterior că pandemia va împinge în sărăcia extremă între 88 și 115 milioane de oameni, care se vor alătura celor care trăiesc cu un venit mai mic de doi dolari pe zi. ”Guvernele ar trebui să aibă ca prioritate inversarea acestui trend și reducerea inegalității veniturilor” a completat Boone.

Sursă alternativă: NY Times

Foto: Taylor Deas-Melesh/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday