Dosar penal în care sunt vizate mai multe persoane din conducerea unor spitale din Brașov și Harghita. Procurorii DNA suspectează că au achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate. Prejudiciul se ridică la peste un milion de lei.

Ca urmare a perchezițiilor desfășurate azi, DNA precizează că mai mulți funcționari publici sunt suspectați de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

În perioada 2019-2020 ar fi primit sume de bani de la reprezentantul firmei de la care au cumpărat produse pentru spitale. Prejudiciul se ridică la 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro. 

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:

În completarea comunicatului nr. 824/VIII/3 din data de 3 decembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului teritorial Brașov desfășoară cercetări penale in rem (față de fapte) în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a următoarelor infracțiuni:

  • luare de mită,
  • dare de mită,
  • trafic de influență,
  • cumpărare de influență,
  • abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și a altor infracțiuni asimilate celor de corupție.

Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019 – 2020, prejudiciul în dauna spitalelor s-ar ridica la suma totală de 1.669.234 lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 euro și 89.000 euro.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Folosim cookies