Președintele Donald Trump a declarat sâmbătă că Statele Unite vor ieși din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), din perioada Războiului Rece, care a blocat producerea unei clase de rachete nucleare din partea SUA și Rusiei, transmite Reuters. 

Tratatul INF, semnat de către președintele Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987, a impus Statelor Unite şi Rusiei să deţină, producă sau testeze rachete nucleare cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

“Rusia, din păcate, nu a onorat acordul, așa că vom îl vom termina și vom ieși”, a declarat Trump reporterilor după un miting din Nevada.

“Moscova a încălcat prevederile tratatului. Le-au încălcat de mulți ani și nu știu de ce președintele Obama n-a negociat sau nu a retras țara din tratat. Nu îi vom lăsa să încalce un acord nuclear și să producă arme pe care noi n-avem voie să le producem. Noi am respectat acordul, însă Rusia nu a făcut-o, așa că îi vom pune capăt. Avem sume enorme de bani pentru armată”.

Trump a afirmat că Statele Unite vor dezvolta armele, cu excepția cazului în care Rusia și China sunt de acord cu oprirea dezvoltării.

China nu este parte a tratatului, însă oficialii administrației Trump consideră că tratatul a pus SUA în dezavantaj, deoarece China nu se confruntă cu nicio constrângere în dezvoltarea rachetelor nucleare cu rază intermediară în Pacific, notează CNN.

În 2017, șeful US Pacific Command, Amirarul Harry Harris, a declarat Congresului SUA că aproximativ 95% din programele Chinei de dezvoltare a rachetelor ar încălca Tratatul INF, dacă ar face parte din acord.

Rusia a invocat în repetate rânduri faptul că scutul antirachetă al NATO, aflat şi în România, la Deveselu, ar putea fi folosit pentru lansarea de rachete nucleare, ceea ce ar încălca Tratatul INF. 

Ministerul de Externe al Rusiei susținea că “Sistemul antirachetă de la Deveselu riscă să conducă la anularea Tratatului forţelor nucleare intermediare, iar responsabilitatea aparţine SUA”.

Cu o altă ocazie, Rusia acuza SUA că încalcă tratatul, prin instalarea scutului Aegis Ashore și a unor sisteme MK-41 de lansare a rachetelor, în România și Polonia. “Implementarea sistemelor de lansare Mk-41 din SUA în România și Polonia contravine Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune(INF)”, susținea Vladimir Ermakov, șeful Departamentului pentru neproliferare și control al armamentului al Ministerului de Externe al Rusiei.

“Există, de asemenea, întrebări serioase cu privire la acțiunile colegilor noștri americani care contravin Tratatului INF, inclusiv desfășurarea la sol a lansatoarelor universale Mk-41 în România și Polonia”, mai spunea Ermakov.

Fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, analist militar și diplomat, a explicat pentru CNN că tratatul “nu a fost conceput pentru a rezolva toate problemele noastre cu Uniunea Sovietică”, ci a fost “proiectat să ofere o măsură a stabilității strategice pe continentul Europei “.

Kirby a spus că este de părere că rușii nu vor contesta decizia. “Acest lucru îi dă lui Putin o scuză pentru a continua să facă ceea ce face, ci doar să o facă mai flagrant”, a spus Kirby.

Consilierul pentru Securitate Națională, John Bolton, este așteptat să discute despre tratat cu oficialii ruși, în timpul călătoriei sale la Moscova, de săptămâna viitoare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday