Ponderea studenților din domeniile legate de cultură (Arte, Științe umaniste, Jurnalism, Limbi Străine) este de 11% în România, sub media UE de 14,7%. Cel mai mare procent îl are Italia (18,8%), urmată de Estonia (16,3%), Germania (16,1%), Grecia (15,8%) , Franța, Suedia (ambele 15,5%) și Irlanda (15,4%).

La celălalt capăt al scalei, cele mai mici ponderi ale studenților din domeniile considerate culturale au fost înregistrate în Letonia (9,4%), Bulgaria (9,6%) și Cipru (9,9%). 

La nivel european, științele umaniste și limbile străine au fost cele mai căutate domenii, înglobând aproape jumătate dintre toți studenții din această ramură a educației.

În România, sunt 59 de mii de studenți la universitățile cu profil cultural, dintre care peste 36 de mii studiază științe umaniste și limbi străine.

Un studiu anterior al Eurostat a arătat că în aproape toate statele membre ale UE-27 (fără Marea Britanie), mai mult de jumătate din populație cunoaște cel puțin o limbă străină, cu cele mai mari ponderi în Suedia (97%), urmată de Letonia, Danemarca, Lituania și Luxemburg (95-96%). La polul opus, în Bulgaria, Ungaria și România, majoritatea adultilor (cu vârsta 25-64) declară că nu vorbesc nicio limbă străină. Cel mai mare procent al populației care nu cunoaște o limbă străină aparținea totuși Marii Britanii, dar pe primul loc a trecut România (cu 64%) după ieșirea acesteia din UE.

Sursa datelor: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday