Joe Biden și Vladimir Putin au vorbit aproape o oră la telefon. Președintele american a precizat că “SUA și aliații săi vor interveni decisiv în cazul unei invazii a Ucrainei”, iar Putin a subliniat că aplicarea de noi sancțiuni Rusiei “ar fi o greșeală colosală care ar provoca o ruptură completă”.

Discuția telefonică a durat 50 de minute. Apelul de joi seara dintre Biden și Putin este a doua discuție directă dintre cei doi lideri din această lună, în contextul în care peste 100 de mii de soldați ruși sunt încă staționați la granița cu Ucraina, iar serviciile de informații americane au avertizat de mai multe ori că Rusia ar plănui o invazie pentru luna ianuarie.

Potrivit Casei Albe, “Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru soluții diplomatice, la începutul anului viitor”. În plus, acesta a lansat un nou apel pentru detensionarea situației de la granția cu Ucraina și a precizat că SUA și aliații săi vor interveni decisiv în cazul unei invazii din partea Rusiei.

La rândul său, Moscova caracterizează aceste discuții ca fiind sincere, concrete și utile. Menționează că Vladimir Putin a atras atenția asupra impunerii unor noi sancțiuni din partea SUA, afirmând că “ar fi o greșeală colosală ce ar provoca o ruptură completă”.

“În timpul convorbirii, am cerut ca activitatea comună să aibă ca rezultat garanții juridice ferme care să împiedice extinderea NATO spre Est și desfășurarea de sisteme de arme în imediata apropiere a granițelor Rusiei. Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea de a purta un dialog serios și substanțial cu privire la aceste chestiuni. Discuțiile vor avea loc mai întâi la Geneva, la 9-10 ianuarie, și apoi în cadrul Consiliului NATO-Rusia, din 12 ianuarie, și în cadrul OSCE, pe 13 ianuarie”, mai transmite Kremlinul, care conchide că discuția a fost una sinceră și concretă și utilă.

La începutul lunii decembrie, liderul de la Casa Albă i-a transmis omologului rus că o intervenție militară a Rusiei în Ucraina ar avea consecințe grave, precum impunerea de sancțiuni economice și consolidarea flancului estic al NATO. Ulterior, diplomația rusă a publicat o listă de cereri pentru NATO, în legătură cu situația geostrategică a Ucrainei, menționând că aceasta i-a fost prezentată și președintelui SUA, Joe Biden, la summitul desfășurat on-line pe 7 decembrie. Printre altele, Moscova a solicitat stoparea extinderii către est a alianței politico-militare și excluderea aderării Ucrainei.

Discuțiile dintre Biden și Putin au loc înaintea reuniunii de securitate dintre SUA și Rusia din 10 ianuarie, urmată de o sesiune Rusia – NATO pe 12 ianuarie și de o conferință mai largă care include Moscova, Washingtonul și alte țări europene programată pentru 13 ianuarie.

Surse alternative: Casa Albă, BBC, TASS

Folosim cookies