Președintele Klaus Iohannis organizează o dezbatere cu 9 jurnaliști în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, după ce a refuzat să participe la o dezbatere cu Viorica Dăncilă sau cu contracandidații din turul I. În urmă cu o oră și Viorica Dăncilă a organizat o astfel de dezbatere la Palatul Parlamentului. Aceasta spunea că președintele Iohannis este „un om laş şi arogant care nu poate explica cei cinci ani în care a fost preşedintele României”. Drept urmare, Viorica Dăncilă a prezentat un bilanț comparativ al mandatului său de premier (un an și nouă luni) cu cei cinci ani de mandat ai lui Klaus Iohannis.

Dezbaterea poate fi urmărită live aici:

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/2675818675844810/

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis: 

„Teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu inputul pe care îl consideră adecvat. Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus atunci că vreau să fiu președintele României care face altfel de politică, adică să generez soluții, abordări comune, echitabile, agreate cu toți partenerii instituționali. Am întâlnit un PSD puternic ostil care, mai ales după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a arucat pe toți în haos. Pentru ce? Pentru a ajuta câțiva penali. M-am opus încercărilor pesediste de a acapara tot statul român. Surprinzător pentru ei, am avut succes.

Dacă îmi permiteți să suibliniez încă o dată importanța votului: mă bazez acum evident pe alegătorii liberali care m-au sprijinit de la început. Dar proiectul nostru nu este finalizat. Mă adresez în această seară și electoratului USR și PLUS. Noi care rămânem, noi nu tăiem pensii, nu tăiem salarii. Ne dorim ca și electoratul PSD să aibă un proiect european. Mă adresez și tinerilor. Celor care n-au votat mă adresez: votul este vital și dacă doriți să participați la construcția româniei, mergeți pe 24 la vot.”

În continuare, Klaus Iohannis a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști:

  • Ce garanții le dați românilor că, dacă veți fi ales, le va merge mai bine? Întrebarea e pusă în contextul discuțiilor despre o nouă criză.
    Dacă voi fi ales pentru un al doilea mandat, mă voi implica total pentru România normală. Acesta este mai mult decât un slogan, este o dorință pe care o au mulți români: să trăim normal, înseamnă prosperitate, locuri de muncă bine plătite, că pacientul e în centrul sistemului de sănătate. Pot să garantez că, dacă mă vor alege, mă voi implica cu tot ce știu pentru a lucra cu guvernul pentru o mai bună performanță economică a țării. Vă spun din capul locului că lucrurile arată bine, avem soluții, vă garantez că vom merge spre mai bine. Acum suntem într-o situație care trebuie tratată cu mare atenție și acest lucru îl vom face. Politica guvernului care a plecat a fost axată pe consum, însă aceste lucruri pot fi corectate. Mă voi implica cu noul guvern să corectăm acest lucru. Ultimii trei ani au stat sub semnul luptei cu guvernele PSD pentru apărarea justiției și a statului de drept
  • Ați sacrificat justiția pe altarul electoral prin amânarea referendumului?
    Se vede bine că nu. Am amânat până în momentul în care am considerat că va produce efecte maximale. În afara că am alungat elefanții din ședința de guvern, am coborât în geaca roșie în piață, dar am făcut mai multe. am retrimis legile justiției în Parlament, am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt. Mai mult, am corectat în exterior imaginea catrastofală proiectată de PSD. Vă amintesc că un referendum poate fi validat dacă data de participare e foarte mare. Studiile mi-au arătat că, dacă făceam înainte, rata de participare nu ar fi fost de ajuns.
  • De ce ați anunțat revocarea Laurei Codruța Kovesi din funția de procuror-șef al DNA prin purtătorul de cuvânt?Așa mi s-a părut potrivit la momentul respectiv.
  • Sunteți prezent des în online, inclusiv în momentele tensionate ale mandatului. Sunteți conștient că aceste mediu online vă este mai degrabă ostil pentru că ați refuzat dezbaterile din timpul campaniei?
    Eu mi-am pus în practică strategia pe care am gândit-o pentru acestă campanie însă, da, am urmărit impactul pe Facebook și, dacă tragem linie, numărul urmăritorilor este în creștere. Adică lucrurile au fost bine înțelese și mă bucură acest lucru. Vorbim despre un tur doi între Klaus Iohannis care a fost președinte și o canditată care reprezintă un PSD nereformat, nedemocratic, care a guvernat împotriva românilor. Sper să conving electoratul prin aparițiile mele că merită să mergi la vor. Eroul este votantul cu ștampila în mână.
  • Cum veți reuși să grăbiți ritmul reformelor și care sunt cele la care vă gândiți? Sunt reforme care întârzie de un deceniu și jumătate.
    O reformă se face prin modernizarea Constituției, este imposibil acum prin configurația de acum a parlamentului. În Parlamentul României, s-au găsit majorități pentru moțiune, pentru noul guvern. Deci se pot găsi majorități pentru a îmbunătății lucruri. În parlament putem să discutăm dacă alegem primarii într-un tur sau în două tururi, sunt lucruri pe care, în actuala configurație, pot fi modificate. Eu cred că se pot realiza alegeri parlamentare anticipate. După prezidențiale, după discuțiile pe buget, vom vedea dacă putem să concretizăm în această direcție. Oricum, multe discuții pot fi discutate până atunci. Eu cred că se pot realiza alegeri parlamentare anticipate.
  • În cazul recursului compesatorului, de ce ați promulgat-o direct în contițiile în care nici guvernul nu susținea forma din parlament?
    Legea a ajuns la Curtea Constituțională și a fost găsită constituțională. Dar a făcut un lucru, s-a exprimat inclusiv pe oportunitate. este o abordare neuzuală care, practic, bloca retrimiterea în Parlament. După discuții foarte aprofundate am ajuns la concluzia și că, dacă nu ne convine situația, altă soluție constituțională nu este. Așa că am promulgat legea. Dar și aceasta este o lege care trebuie modificată. Cu majoritatea parlamentară de atunci nu avem cum. Referendumul pe justiție a fost un real succes: 6,5 milioane de voturi pentru o justiție dreaptă, corectă. După referendum s-au întors lcrurile în evoluția statului de drept din România. De aceea sunt încrezător că vom reuși să corectăm lucrurile chiar și cu această arhitectură parlamentară.
  • De ce a mai dat încă o șansă PSD-ului, prin numirea Vioricăi Dăncilă prim-ministru?
    Explicația este destul de simplă. Să ne amintim cum arăta aritmetica parlamentară la acel moment. Beneficia de o largă majoritate, controlau 60% din Parlament. Era susținut și de ALDE, și de UDMR: dacă un partid cu așa susținere propune un premier, în litera Constituției, numești acel premier. La momentul respectiv, nu au existat premise pentru formarea unei astfel de coaliții cum a fost după ultimele alegeri. După 26 mai, lucrurile s-au schimbat și a fost abia atunci posibilă construirea unei majorități care să dea jos guvernul eșuat PSD. La momentul numirii lui Dăncilă, nu exista această premisă: PSD este partidul care trebuie înlăturat de la butoanele puterii.
  • În mandatul dumneavoastră, aerul a devenit mai respirabil în România legat de drepturile cetățenilor. De ce au fost atât de puține sacnționări ale abuzurilor din partea dumneavoastră, de ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile și libertățile fundamentale ca om liberal?
    Aș fi putut să merg în Consiliul Superior al Magistraturii și să încerc să impun un anumit punct de vedere. Dar eu chiar cred în independența justiției și m-am abținut de la toate aceste lucruri. Dacă au existat abateri de orice fel, atunci trebuie lămurite unde spune Constituția, în acest Consiliu, fără președintele României. Dacă reclam de la toți politicienii să nu se amestece în Justiție, acest lucru trebuie să fie tot mai valabil și pentru președintele României.
  • Care sunt interesele economice ale României în China? Ce ar trebui să se schimbe în relația cu acest stat?
    Cu China putem să avem schimb comercial, economice, dar nu ne considerăm de spațiul de valori promovat de ei. Nu trebuie să mergem prea departe în zona colaborării cu state din Asia, de exemplu. Putem să avem relații comerciale, dar valorile de care ținem sunt cele europene.
  • Ati avut discuții cu Trump despre China și interesele în România?
    Da, am avut pentru că pe noi ne interesează parteneriatul cu SUA cel mai mult. Am spun ce am spus și acum.
  • Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, tot declară că legile justiției au fost elaborate în centre de reflecție.
    Nu am auzit despre astfel de centre, nu am înțeles despre ce a vorbit fostul ministru cum în multe rânduri nu am înțeles ce vorbea. Partea președintelui este să verifice legea când ajunge la promulgare, lucru pe care l-am și făcut. Despre aceste centre nu am auzit nimic. Dacă ar fi fost, aș fi știut.
  • Este greu sau ușor să fii președinte?
    Nu știu dacă e greu sau ușor, dar pentru mine personal este o mare onoare și pentru mine este o muncă care îmi place și mă dedic 100%, și trup, și suflet.
  • Care e cel mai mare regret în primul mandat?
    Un mandat are câteva reușite și are, cu siguranță, câteva chestiuni care putea fi făcute mai bine sau altfel. În al doilea mandat, dacă îl voi avea, cred că aș comunica mai mult. Poate partea de comunicare nu a ajuns încă la nivelul așteptat sau optim. eu sunt decis să comunic mai mult, mai intens iar feedback-ul românilor va fi mai ușor de citit pentru mine.
  • Ordonanța 114 a fost un act deliberat de atentat la siguranța națională?
    Poate fi interpretat și așa, dar sincer, eu am văzut în această ordonanță o șmecherie pesedistă de a face rost de bani. Lor li s-au terminat banii și s-au uitat în jur, au văzut cum au făcut alții, și au făcut o șmecherie pentru a face rost de bani. Ordonanța este în vigoare, a produs mult deranj, iar efectele ei nu sunt simplu reversibilă. E nevoie de o analiză profundă. Știu că noul guvern s-a apucat deja de o analiză. și noi la administrație am făcut calcule despre cum putem reveni la normal.
  • Despre Exxon și Marea Neagră: nu v-ați implicat în dezbatere. nu ar fi trebuit să vă implicați mai mult?
    M-am implicat, să știți, însă evident fiind vorba de o lege, s-a discutat în parlament. S-a ajuns la o formă care nu a satisfăcut nicio parte: nici investitorii, nici ministerul finanțelor. Discuția trebuie reluată: Romania First! Ce vrem noi, românii, să facem cu aceste resurse? După ce ne lămurim noi ce vrea România cu aceste resurse, să găsim un cadru corect și pentru investitori. Posibil ca Exxon, în definitiv, să nu se retragă. Aceste companii spun ce cred ele că este bine să spună, dar eu spun că lucrurile sunt încă în desfășurare.
  • În condițiile actualei Constituții, președintele este sau nu este responsabil de ce face guvernul în domeniul economic?
    Constituțional nu este responsabil. Dar vreau să detaliez. Politica economică a României se face de guvern. Guvernele PSD-iste au refuzat comunicarea cu președintele. PSD a chiulit, nu a venit la consultări, cam așa a funcționat relația cu contracandidata mea. a chiulit! Acest lucru se va schimba. De când e în funcție guvernul Orban, am avut mai mult discuții cu ei decât cu guvernele PSD în ultimii 3 ani.
  • L-ați mai numi pe Cioloș prim-ministru?
    L-am numit atunci pe Cioloș pentru că mi s-a părut o soluție. Acum o soluție mi s-a părut să îl numesc pe Orban.
  • Toate marile parchete sunt conduse de interimari. Cât de repede îți vei numi pe șefii plini și pe ce criterii? De prin mijlocul lui decembrie expiră și aceste interimate.
    Această chestiune este una care trebuie rezolvată, dar nu fără a găsi soluția bună. În rapoartele MCV ni s-a spun că trebuie să găsim o soluție robustă, transparentă. L-am rugat pe ministrul Predoiu să lucreze la o metodologie. Sunt un președinte care real se implică, care vine cu soluții, care vine cu perspective. Nu mă joc, nici nu dictez. Prezidez! Nici măcar nu mă supăr că cineva mă aseamănă cu foști dictatori, dar așa ceva este nu doar imoral, este inadmisibil.
  • Intervenția jandarmilor la protestul din Piața Victoriei, din ziua de 10 august 2018.
    Nu am avut informații dinainte despre violențe. Se pare că s-au pregătit în mare secret pentru intervenția în forță. Pot să spun că acea intervenție din august a fost cea mai gravă intervenție a statului împotriva oamenilor de la mineriadă încoace.A dovedit că PSD ul este anti-român și anti-democrație, că e cineva care reprezintă un sistem represiv, de sorginte comunistă În acel moment, premierul a fost plecat undeva. Nu știu dacă intenționat sau nu. Am luat legătura cu structurile abilitate, dar deja paguba se produsese. Este o catastrofă. Va dura mult timp să găsim explicații și soluții să nu se mai întâmple ceva similar. Statul trebuie să existe pentru cetățeni, cetățenii trebuie să existe pentru stat. Am luat în calcul să ies în piață, dar nu am făcut-o. O prezență a mea acolo ar fi încurcat și mai rău. Aș fi dat apa la moara PSD-istă dacă aș fi mers acolo. Ar fi spus pe față că este o lovitură de stat coordonată de mine.
  • Despre defrișările și pădurari.
    Am făcut tot ce poate să facă președintele. Am vorbit în multe ședințe ale CSAT, am cerut strategii sectoriale concurente. Unele au funcționat. Suntem cam la 15% din ce ne-am propus în 2016. Vom face nu doar presiuni, ci și politici pentru a controla mai bine fenomenul. (tăieri ilegale de lemne). Președintele nu are atribuții executive în anumite sectoare, dar chiar voi accelera prezenta mea în spațiul public pentru a rezolva această situație. Voi avea grijă să se miște lucrurile.
  • Vă mențineți opinia de a desființa Secția Specială?
    Da, așa e. De la început am spus că această secție nu trebuie înființată. Am întrebat mai multe instituiții ca să mă conving: Comisia de la Veneția, GRECO, MCV. Toți spun că nu este nevoie de această secție. dacă toți spun că așa nu, eu susțin că această secție nu trebuie să existe. Se poate transforma într-o formă de presiune asupra magistraților. Decizia nu o iau eu, eu am o opinie politică. Decizia se va lua în Parlament.
  • Ce puteți spune despre armata europeană și propunerea lui Macron?
    Noi am creionat împreună un proiect pe apărare europeană. Există în Europa mai mulți policieni relevanți care spun că trebuie să avem sisteme de apărare proprii, moderne, ceea ce cred că este OK, dar nu cred că trebuie să fie în afara NATO, ci incluse în NATO. Crearea unui paralelism cu NATO nu ar ajuta pe nimeni. În caz de vulnerabilitate, cine comandă, NATO sau Europa? Să rămânem într-o perfectă complementaritate cu NATO, nu paralel.
  • De ce nu l-ați sunat pe Macron pentru a-i spune ce poziție aveți despre viitorul NATO și viitorul UE?
    Am o relație foarte bună cu președintele Macron, nu mă voi înscrie pe lista celor care au opinat. Dar vă spun că NATO este pentru noi garanția securității. Aceste chestiunii le vom discuta la summitul NATO de la începutul lui decembrie, la Londra. Relația cu Rusia este una foarte complicată. Încearcă se se militarizeze din ce în ce mai mult, să recâștige cât mai mult din vechile teritorii. Abordarea noastră față de Rusia este cea pe care o împărtășim cu NATO în domeniul securității și cu Europa în scop comercial și al sancțiunilor.

Amintim că președintele Klaus Iohannis motiva în urmă cu o săptămână refuzul de a participa la dezbatere cu Viorica Dăncilă:Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnec cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu. România normală devine realitate doar prin solidaritate și unitate, cu susținerea majorității românilor. Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday