O anchetă Deutsche Welle a dezvăluit că Qatarul nu respectă normele de lucru în cazul construirii stadioanelor pentru turneul final. Sute de muncitorii au murit din cauza condițiilor grele de muncă.

Într-o după-amiază din mijlocul verii, muncitorii lucrează în mijlocul deșertului la Stadionul Orașul Educației, un stadion cu formă de diamant. Este proiectat să găzduiască 40 de mii de spectatori și trebuie să fie gata până în 2019.

Pe 28 iulie, reporterii Deutsche Welle au văzut zeci de muncitori pe șantier, între orele 11:30 și 15:00, interval desemnat ca fiind de odihnă în Qatar, între 15 iunie și 31 august, cea mai fierbinte perioadă a anului.

Experții susțin că nimeni nu ar trebui să lucreze în acest interval orar pe timpul verii – când temperaturile se pot ridica la 50 de grade Celsius – Qatar însuși a interzis munca între aceste ore. Și totuși, reporterii DW au observat că pauza nu este respectată pe șantiere.

Sute, dacă nu chiar mii de muncitorii, au murit până acum în timpul programului. În 2012, 520 de muncitori au murit în Qatar, iar peste 300 de decese au rămas neexplicate. Qatar declară că lucrătorii au murit din motive care nu au legătură cu condițiile de muncă, cum ar fi infarctul și probleme respiratorii, dar organizațiile pentru drepturile omului spun că acestea sunt declarații contradictorii și susțin că autoritățile nu a făcut autopsii în cazul acestor decese cu scopul de a ascunde adevăratele motivele.

Nicholas McGeehan, expert în drepturile lucrătorilor imigranți din Golf, care a cercetat moartea muncitorilor pentru Human Rights Watch, a fost uimit de constatările DW. Acesta vede încălcarea normelor de lucru în cazul construirii stadioanelor FIFA cu atât mai gravă cu cât lucrările acestora sunt supervizate de Comitetul pentru Predare și Moștenire, care promite să asigure standarde înalte de trai pentru lucrători și condiții de muncă potrivite. “Acest incident sugerează că contractorii nu respectă nici măcar legile fundamentale”, a declarat McGeehan pentru DW.

Activiștii au încercat să aducă aceste probleme grave în atenția organizatorilor Cupei Mondiale. În ciuda tuturor acestor eforturi, neregulile continuă să apară pe șantiere și activiști precum McGeehan se întreabă dacă Qatarul chiar își va schimba atitudinea față de forța de muncă.

,,Construcțiile sunt o afacere mare – vizibilă și zgomotoasă – așa că e greu de crezut că au crezut că vor scăpa nedepistați cu astfel de acțiuni. Cea mai plauzibilă explicație este că au crezut că vor scăpa de sancțiuni, caz care pune sub semnul întrebării nu doar rolul comitetului și capacitatea acestuia de a proteja muncitorii, cât și seriozitatea cu care acesta își face treaba.”

DW a transmis videoclipurile din Qatar comitetului FIFA. Aceștia spun că în acel interval orar este, într-adevăr, interzis să muncești și că vor începe o investigație.

,,Lucrăm cu departamente guvernamentale și momentan desfășurăm o investigație pentru a vedea ce se întâmplă. Vom lua măsuri punitive în cazul în care orice standard FIFA sau lege a fost încălcată.”

Muncitorii din afara țării trăiesc în dormitoare cum ar fi cele din tabăra Barawa, la 45 de minute de mers cu mașina de la Stadionul Educațional.

Autoritățile au pus la dispoziție autobuze cu aer condiționat pentru transportul muncitorii și au digitizat sistemul de plăți. Aceștia recunosc schimbările și spun că își primesc salariile lunare la timp, dar nivelul de trai scăzut face mai dificilă supraviețuirea căldurii și umidității din Qatar.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday