Statistica oficială transmite că exporturile României au crescut în primele cinci luni cu 8,8%, iar importurile au urcat cu 9,3%, față de aceeași perioadă din 2017. Deficitul comercial a înregistrat un avans de 12%, până la un total la 5 miliarde euro. Este cel mai mare nivel din ultimii nouă ani.

În primele cinci luni din 2018, importurile au fost 33,09 miliarde euro, cu 9,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile au avansat doar cu 8,8%, până la 28 miliarde de euro.

În aceeași perioadă, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,6% la export şi 37,4% la import) şi alte produse manufacturate (32,4% la export şi respectiv 30,8% la import).

Raportat la aceeași perioadă, România a avut un deficit comercial mai mare în 2008, cand a fost de 8,7 miliarde de euro.

În următorul an, deficitul a scăzut la 3,6 miliarde de euro, iar în 2010 a fost 3,8 miliarde, menținându-se sub nivelul de 5 miliarde până anul acesta.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday