Potrivit execuției bugetare publicată de Ministerul Finanțelor primele opt luni ale anului 2018 s-au încheiat cu un deficit de 14,6 miliarde lei, respectiv 1,54% din PIB. Amintim că în aceeași perioadă a anului trecut deficitul a fost de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB.
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 196,9 miliarde lei, cu 18,0% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 25,2% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,9% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.
Dobânzile sunt cu 21,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1% din PIB.
Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 12,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017 și cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1100 lei.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,8 miliarde lei, cu 22,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 182,4 miliarde lei, reprezentând 19,3% din PIB, sunt cu 13,7% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul creșterilor în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+37,5%) și din veniturile nefiscale (+19,8%). Se constată o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA astfel, acestea au crescut cu 8,6% față de realizările aceleiași perioade din 2017. Încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului 2017.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.