Decizia a fost luată de ministrul Imigrației, Alex Hawke, în baza unei prerogative excepționale conferite acestuia de legislația acestei țări.

“Astăzi, mi-am exercitat puterea în temeiul secțiunii 133C(3) din Legea privind migrația de a anula viza deținută de dl Novak Djokovic din motive de sănătate și bună ordine, considerând că este în interesul public să fac acest lucru. Am luat în considerare cu atenție informațiile furnizate de Departamentul Afacerilor Interne, de Forța de Frontieră Australiană și de dl Djokovic. Guvernul Morrison este ferm angajat să protejeze granițele Australiei, în special în legătură cu pandemia COVID-19″, se arată în comunicare publicată de ministrul Imigrației.

Acest tip de expulzare implică interdicția de a mai intra timp de trei ani pe teritoriul Australiei. Deși legea nu prevede că ministrul trebuie să își justifice în vreun fel decizia, autoritățile australiene au pregătit cu atenție dosarul împotriva lui Novak Djokovic, după ce au pierdut în fața instanței, luni, anularea vizei de intrare pentru acestea.

În cele trei zile de la procesul respectiv, acestea au adunat dovezi și probe privind inadvertențele din declarațiile lui Djokovic, documentele medicale eliberate de Serbia și istoricul aparițiilor publice și al călătoriilor făcute de jucătorul sârb, după data de 16 decembrie 2021, când acesta susține că a făcut un test PCR care s-a dovedit apoi pozitiv. 

Novak Djokovic a recunoscut miercuri că declarația sa de intrare în Australia a fost completată greșit. Deși realitatea declarațiilor implică responsabilitatea personală (iar furnizarea de informații neadevărate se pedepsește cu până la 12 luni de închisoare), el a spus că de vină este agentul său, care a omis să menționeze că sportivul nu a venit în Australia direct din Serbia, ci a fost în Spania de Revelion.

Presa australiană a pus la îndoială onestitatea lui Novak Djokovic, după ce acesta a recunoscut că nu s-a izolat după ce s-a testat de Covid, iar rezultatul a fost pozitiv. A doua zi, a participat la un eveniment sportiv cu mai mulți copii, iar rezultatul PCR, a spus Djokovic, a venit mai târziu în acea zi. Totuși, el a mai avut contacte și în ziua următoare, oferind un interviu jurnaliștilor farncezi de la  L’Equipe, fără a-i informa pe aceștia că are Covid, “pentru a nu-i dezamăgi.”

Novak Djokovic a cerut și a obținut inițial de la autoritățile australiene o scutire medicală de la obligativitatea de a fi vaccinat, pentru a intra în țară și pentru a participa la Australian Open. Ulterior, s-a dovedit că motivul medical invocat a fost tocmai acela că fusese testat pozitiv de Covid pe 16 decembrie.

Ca urmare a reacției vehemente a opiniei publice din Australia, autoritățile de frontieră i-au anulat inițiat viza lui Novak Djokovic și i-au cerut să părăsească țara, chiar în ziua în care a ajuns. El a contestat însă decizia în instanță și a câștigat, judecătorul considerând că poliția de frontieră nu a respectat procedura și nu i-a acordat suficient timp să-și apere dreptul de a-și păstra viza.

După decizia instanței, jucătorul a primit permisiunea de a intra în țară și a început antrenamentele pentru turnelul de la Melbourne, dar autoritățile și presa din Australia au continuat investigațiile legate de parcursul său, menționând din start că ministrul Imigrației poate folosi dreptul de a-l expulza totuși pe Djokovic și de a-i interzice intrarea pentru trei ani pe teritoriul Australiei.

Confilictul dintre Numărul 1 Mondial al tenisului masculin (o persoană nevaccinată, ai cărui apropiați fac activ campanie împotriva vaccinării) și Australia, o țară care a trecut și trece prin restricții epidemice stricte și în care vaccinarea a fost acceptată de aproape 80% din populație, a ținut atenția mondială preț de mai mule zile. Novak Djokovic a fost transformat, cu sau fără voia sa, dar cu un aport semnificativ din partea familiei sale, într-un simbol al antivacciniștilor și al rezistenței față de măsurile epidemice, fiind susținut cu pasiune de aceștia pe rețelele de socializare, în aceeași măsură în care a fost criticat și ridiculizat de ceilalți.

Conflictul a căpătat și valențe politice și diplomatice, Serbia simțindu-se datoare să sară în apărarea cetățeanului său, în timp ce corectitudinea autorităților medicale din această țară a fost pusă la îndoială. Ieri, cotidianul Spiegel, cel mai citit ziar din Germania, a arătat că scanarea codului de pe testul PCR al lui Djokovic indica faptul că acesta ar fi fost negativ, iar la câteva ore după publicarea informației, linkul a fost schimbat și indica un rezultat pozitiv.

La rândul său, presa din Spania informează că autoritățile de acolo investighează modul în care sportivul a intrat de Revelion, având în vedere faptul că și legislația acestei țări prevede că doar cei vaccinați pot merge în Spania.

Foto: Dreamstime.com/ Agenzia LiveMedia

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday