Studiul din Danemarca s-a concentrat pe trei tipuri de sticle reutilizabile din plastic vândute comercial pentru persoanele care fac sport. Acestea sunt utilizate la scară largă în Europa întrucât sunt relativ ușoare și rezistă la șocuri.

Cercetătorii au pus apă potabilă purificată timp de 24 de ore în asemenea recipiente, precum și în recipiente din sticlă folosite pentru control. Recipientele utilizate au fost noi sau deja folosite. O parte din recipiente au fost folosite după ce au fost scoase de la mașina de spălat vase, iar o parte dintre acestea au trecut printr-un ciclu suplimentar de clătire.

După analiza apei, cercetătorii au identificat peste 400 de substanțe provenite din plastic care au trecut în apa potabilă. Multe din aceste substanțe sunt eliberate mai ales după spălarea în mașina de spălat vase și chiar și după clătirea repetată a recipientului. Conform cercetătorilor, deteriorarea stratului de plastic aflat în contact cu apa în timpul spălării permite apoi migrarea substanțelor din plastic în apa potabilă, la reutilizarea recipientului.

Apa stocată în recipientele spălate în mașina de spălat vase conținea și peste 3.500 de substanțe provenite din detergentul folosit, chiar și în cazul recipientelor din sticlă. O mare parte a acestora a dispărut după clătirea repetată a recipientelor, dar o parte a persistat și după, în cazul sticlelor din plastic, probabil datorită infiltrării în plastic sau apariției de reacții între substanțele din detergent și cele din plastic. Toate substanțele provenite din detergent au dispărut din recipientele din sticlă după spălare.

Din păcate, din aceste aproape 4.000 de substanțe, multe sunt încă neidentificate și nu sunt informații suficiente legate de toxicitatea lor pentru oameni. Una dintre substanțele identificate este DEET, un pesticid folosit adesea pentru a alunga insectele, și care are efecte negative asupra sănătății. Conform cercetătorilor, acesta nu este o parte a recipientului de plastic, ci este posibil să fie produs prin degradarea unui alt compus din plastic. 

Principalul semn de alarmă tras de cercetători este că aspectul foarte important al trecerii substanțelor chimice din plastic și din detergenți în apă și mâncare nu este aproape deloc investigat, verificat sau reglementat de către autoritățile sanitare, iar unii dintre acești compuși ar putea avea efecte negative asupra sănătății umane.

Un mesaj transmis de cercetători este și că recipientele din plastic spălate în mașina de spălat vase ar trebui clătite foarte bine, precum și faptul că este preferabilă utilizarea unor recipiente din metal sau sticlă pentru apa potabilă.

Surse: Universitatea din Copenhaga, Journal of Hazardous Materials

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday