Decizia Curții Europene de Justiție este explicată pe larg în cadrul unui comunicat. Curtea spune că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea măsurilor privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme.

Amintim că, Comisia Europeană a dat în judecată Polonia la Curtea de Justiție a UEA acuzat Guvernul că a subminat independenţa justiţiei prin reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme. 

Curtea amintește că pe data de 3 aprilie 2018 a intrat în vigoare în Polonia noua lege privind Curtea Supremă. În temeiul acestei legi, vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme a fost redusă la 65 de ani.

Comisia Europeană a apreciat că Polonia a încălcat reglementările pe de o parte, prin reducerea vârstei de pensionare și prin aplicarea acesteia judecătorilor numiți la Curtea Supremă până la 3 aprilie 2018 și, pe de altă parte, acordând președintelui Republicii Polone puterea discreționară de a prelungi funcția judiciară activă a judecătorilor Curții Supreme.

Comisia a cerut următoarele măsuri la adresa Poloniei:

  • să suspende aplicarea dispozițiilor naționale privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme;
  • să ia orice măsură necesară pentru a se asigura că judecătorii Curții Supreme vizați de dispozițiile în litigiu pot continua să își exercite funcția în același post, bucurându-se totodată de același statut și de aceleași drepturi și condiții de lucru ca înaintea intrării în vigoare a Legii privind Curtea Supremă;
  • să se abțină de la adoptarea oricărei măsuri care vizează numirea judecătorilor Curții Supreme în locul judecătorilor Curții Supreme vizați de aceste dispoziții, precum și de la adoptarea oricărei măsuri privind numirea noului prim-președinte al Curții Supreme sau indicarea persoanei însărcinate să conducă Curtea Supremă în locul primului său președinte până la numirea noului prim-președinte;
  • să comunice Comisiei, în termen de cel mult o lună de la notificarea ordonanței Curții, iar ulterior în fiecare lună, toate măsurile pe care le va fi adoptat pentru a se conforma pe deplin acestei ordonanțe.

Curtea a considerat că urgența măsurilor provizorii solicitate de Comisie este dovedită și a admis cererea.

Reamintim că, Comisia Europeană a activat în luna decembrie a anului trecut Articolul 7 împotriva Poloniei, după modificări ale legislației ce subordonează politic Justiția și amenință statul de drept.

Comunicatul integral poate fi citit aici.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday