Curtea de Justiție a UE a decis că statele membre nu pot avea acces nerestricționat la datele utilizatorilor de telefonie și internet. Măsură ar putea reduce puterile agențiilor de spionaj din Franța și din alte țări ale UE.

CJUE a decis că supravegherea nerestricționată în masă a telefoanelor și datelor de pe internet este ilegală. Curtea consideră că păstrarea generală și nediscriminatorie a acestor date poate fi permisă numai atunci când guvernele se confruntă cu o „amenințare gravă la adresa securității naționale”. În acest tip de situație, accesul complet la datele utilizatorilor de telefonie și de internet ar trebui să fie limitat la o perioadă ”strict necesară”.

 ”În situațiile în care un stat membru se confruntă cu o amenințare gravă la adresa securității naționale, statul membru respectiv poate deroga de la obligația de a asigura confidențialitatea datelor referitoare la comunicațiile electronice prin impunerea, prin măsuri legislative, păstrării generale și nediscriminatorie a acestor date pentru o perioadă limitată de timp la informațiile strict necesar, dar care poate fi extins dacă amenințarea persistă”, se arată în comunicat.

Hotărârea vine în urma analizării a patru cazuri din Franța, Belgia și Marea Britanie, în care guvernele au solicitat extinderea instrumentelor de supraveghere pentru protecția cetățenilor lor.

“O astfel de interferență cu drepturile fundamentale trebuie să fie însoțită de garanții eficiente și să fie revizuită de o instanță sau de o autoritate administrativă independentă”, a spus CJUE.

Surse: Reuters, Curtea de Justiție a UE.

Folosim cookies