UPDATE: Curtea Constituțională a amânat din nou, pentru 19 aprilie, decizia pe sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de trei judecători de la Înalta Curte. Ultimul termen în dosarul lui Liviu Dragnea este programat pentru 15 aprilie, potrivit G4media.ro.

Curtea Constituţională a României discută joi sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. Florin Iordache a reclamat un conflict constituțional între Parlament și Instanța Supremă, deoarece completurile specializate de la Înalta Curte nu ar fi fost constituite legal. Decizia în acest caz era așteptată miercuri, însă magistrații CCR au decis o amânare până astăzi, din cauza unor probleme de sănătate ale unuia dintre judecători.

Un asemenea complet l-a condamnat în primă instanță și pe Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive din Teleorman. Dragnea este acuzat că a angajat fictiv două secretare din PSD la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. “În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie – 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Și Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare de un asemenea complet de la Înalta Curte. Consilierul premierului Dăncilă este acuzat de trafic de influenţă și spălare de bani. Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

Încă de când Florin Iordache a depus sesizarea la CCR, Cristina Tarcea a declarat că „Atribuţia preşedintelui Camerei Deputaţilor (Liviu Dragnea) de a sesiza instanţa de contencios constituţional nu poate forma obiectul delegării.”

Șefa Înaltei Curți spunea că o decizie nefavorabilă privind completurile de trei judecători ar afecta 170 de cauze de corupție. Cristina Tarcea spune că acest demers este “o presiune asupra instanțelor de judecată și o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție. Eu am intuit de la sfârșitul anului trecut că va urmă un atac și pe completurile de trei.”

Fostul președinte al CCR declara că “Ar fi mai cinstit să dea legea amnistiei, măcar să știm o treabă. Asta se urmărește, nu îi interesează pe ei completul de 3, că e specializat sau nu. Vor să scape. Este o amnistie mascată. Tot ce s-a judecat în materie de corupție, dacă nu a fost judecat de complete specializate, s-ar rejudeca.”

Acesta a mai adăugat că „Nu poţi să vii după ani de zile să spui că s-a creat un conflict juridic şi să iei de la capăt procesele. Este atât de evident ce se urmăreşte prin cererea asta încât n-are rost să mai discutăm. Este evident că se urmăreşte să se anuleze toate sentinţele, să se reia judecata pentru că, în cele mai multe dintre situaţii, în felul acesta s-ar ajunge la prescripţia răspunderii penale. Nu orice încălcare a legii este conflict juridic de natură constituţională”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday