Creșterea economică a Chinei a încetinit în trimestrul al treilea până la cel mai slab ritm de după criza financiară globală, în special datorită conflictului comercial cu Statele Unite, transmite Reuters.

Autoritățile chineze au de înfruntat numeroase provocări economice, iar temerile legate de războiul comercial au cauzat o scădere bruscă a valorii yuanului față de dolar, accentuând îngrijorarea cu privire la perspectivele de creștere.

Economia a crescut cu 6,5% în al treilea trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut. Ritmul este mai mic decât în al doilea trimestru din 2018, când a fost de 6.7%. Ritmul din al doilea trimestru este mai mic decât au estimat analiștii Reuters, de 6,6%:

Ponderea PIB a fost cea mai slabă creștere trimestrială de la începutul trimestrului 2009, când criza financiară era la apogeu.

“Tendința de încetinire este consolidată, în ciuda angajamentului autorităților chineze de a încuraja investițiile interne pentru a sprijini economia. Cererea internă s-a dovedit a fi mai slabă decât exporturile neașteptat de solide “, a declarat Kota Hirayama, economist senior al piețelor emergente la SMBC Nikko Securities din Tokyo.

Creșterea în trimestrul al treilea a fost redusă și din cauza celei mai slabe producții industriale de după, în condițiile în care producătorii de automobile au redus producția cu peste 10%, pe fondul încetinirii vânzărilor.

“Cifra de 6,5% este cu siguranță sub așteptările noastre de consens. Slăbiciunea provine în mare parte din industria secundară – cea mai mare parte din industria prelucrătoare. Putem revizui prognozele noastre trimestriale, “a declarat Betty Wang, economist senior China la ANZ din Hong Kong.

Înainte de lansarea datelor, economiștii se așteptau ca avansul economic al Chinei să ajungă la finalul anului la 6,6%, iar la finalul anului viitor la 6,3%. Experții spun că se așteaptă ca această creștere să scadă dramatic în 2019.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday