Pentru prima dată în 25 de ani, vocea superstarului sud-coreean Kim Kwang-seok va fi auzită la televiziunea națională cu o piesă nouă. Postul SBS a utilizat inteligența artificială (AI) pentru a readuce la viață vocea lui Kim într-un program intitulat „Competiția secolului: AI vs om”, care va fi difuzat la sfârșitul acestei săptămâni. În emisiunea SBS, AI Kim nu va concura împotriva unui cântăreț uman, ci va cânta în duet cu acesta. “L-am reînviat pe Kim Kwang-seok pentru a arăta capacitatea sistemului de inteligență artificială”, a spus producătorul emisiunii.

Proiectul este realizat de un start-up sud-coreean fondat în 2020 care oferă soluții audio AI pentru creatorii de conținut. Tehnologia Singing Voice Synthesis (SVS) a lui Supertone învață voci ascultând mai multe melodii.

Performanțele recente ale inteligenței artificiale au entuziasmat fanii, însă există și persoane care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la moralitatea și legalitatea unei astfel de acțiuni. Crearea de noi opere sau reînvierea unor voci cu ajutorul calculatorului ridică, de asemenea, și probleme de copyright. “Cine este considerat proprietarul vocii? Creatorul programului AI sau al sistemului AI în sine?” s-au întrebat avocații consultați de CNN, fără a putea da un răspuns clar cu privire la acest subiect.

Kim avea doar 31 de ani când s-a sinucis, în 1996, într-un moment de vârf al carierei sale, după o serie de hit-uri lansate. Moartea sa a fost considerată atât de șocantă încât unii nu au acceptat niciodată cauza oficială, sinucidrea, preferând să creadă teorii ale conspirației potrivit cărora cântărețul a fost ucis.

Producătorul SBS, Nam Sang-moon, a spus că ideea unei competiții AI versus uman i-a venit după ce l-a văzut pe campionul mondial Lee Se-dol în competiție cu programul sud-coreean AI HanDol în vechiul joc de strategie Go din 2019. În mod surprinzător, Lee a câștigat unul dintre cele trei meciuri. Cu doar o lună mai devreme, Lee își anunțase retragerea din competiția profesională Go, spunând că AI este „o entitate care nu poate fi înfrântă”.

CNN notează că între criticile și temerile aduse acestor sisteme se regăsește și ideea că replicarea vocii cuiva prezintă, de asemenea, riscuri grave, mai ales dacă sunetul fals este utilizat în campaniile de dezinformare sau fraudă. În 2019, escrocii au convins un angajat al unei companii să transfere sute de mii de dolari într-un cont, falsificând vocea șefului său, tot cu ajutorul unui software audio.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday